PAPRYKA Z MIODEM - doskonały dodatek do dań, mięs, wędlin, sałatek, ...
Ten przepis dostałam od teściowej i bardzo jej dziękuję. Ogólnie mówiąc bardzo lubię paprykę pod każdą postacią, a przygotowana na ten sposób jest rewelacyjna i przepyszna, idealnie trafia w mój smak. Chce się ją jeść i jeść. Spróbujcie sami !
- 2,5 kg papryki,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- 1,5 szklanki cukru,
- olej,
- 2l wody,
- 2 szklanki octu,
- 2 łyżki soli,
- 2 łyżki miodu,
- ziarenka pieprzu.
Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, wyjąć, wystudzić w zimnej wodzie i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu. Wodę zagotować z octem, solą, miodem i cukrem. Gorącą marynatą zalać paprykę i na wierzch dolać 1 łyżkę oleju. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.
Godzina pracy, a jak fajnie później wyciąga się słoiczki z rarytasami z piwnicy ;-)
Nominacja do Liebster Blog Awards za trud włożony w prowadzenie bloga :) Zapraszam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJestem mile zaskoczona, dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń