"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 31 stycznia 2014

PAPRYKA Z MIODEM

 


PAPRYKA Z MIODEM - doskonały dodatek do dań, mięs, wędlin, sałatek, ...


Ten przepis dostałam od teściowej i bardzo jej dziękuję. Ogólnie mówiąc bardzo lubię paprykę pod każdą postacią, a przygotowana na ten sposób jest rewelacyjna i przepyszna, idealnie trafia w mój smak. Chce się ją jeść i jeść.  Spróbujcie sami !



Składniki: 




  • 2,5 kg papryki,

  • liść laurowy,

  • ziele angielskie,

  • 1,5 szklanki cukru,

  • olej,

  • 2l wody,

  • 2 szklanki octu,

  • 2 łyżki soli,

  • 2 łyżki miodu,

  • ziarenka pieprzu.


Paprykę oczyścić, pokroić na ćwiartki i wrzucić do wrzącej wody na 3 minuty, wyjąć, wystudzić w zimnej wodzie i włożyć do słoików. Do każdego słoika włożyć 1 listek laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 ziarenka pieprzu. Wodę zagotować z octem, solą, miodem i cukrem. Gorącą marynatą zalać paprykę i na wierzch dolać 1 łyżkę oleju. Słoiki mocno zakręcić i pasteryzować 15-20 minut.


Godzina pracy, a jak fajnie później wyciąga się słoiczki z rarytasami z piwnicy ;-)

2 komentarze:

  1. Nominacja do Liebster Blog Awards za trud włożony w prowadzenie bloga :) Zapraszam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem mile zaskoczona, dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń