"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 24 stycznia 2014

Gołąbki w kapuście włoskiej z sosem pomidorowo-czosnkowym

     Uwielbiam "gołąbki", ale nie robię ich zbyt często bo przygotowanie ich wymaga dużo czasu. Ale kiedy już się za nie wezmę to robię nie na jeden obiad, ale większą ilość. Nadmiar można przecież zamrozić, tyle że rzadko u nas ten nadmiar zostaje bowiem lubimy je podjadać w tak zwanym międzyczasie ;)

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Gołąbki

Składniki na ok. 14-15 gołąbków :

 

  • spora kapusta włoska (ważna wielkość liści)

  • 700 g mięsa mielonego wieprzowego

  • 1 spora marchew

  • 1 mała pietruszka

  • kawałeczek selera

  • 1 szklanka ryżu

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka kurkumy

  • sól lub vegeta do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki


 

1.Ugotować 1 szklankę ryżu z 2 szklankami wody i 1 łyżeczką soli. Ostudzić.

2. W dużym garnku zagotować wodę, kapustę opłukać, obkroić głęboko nożem wokół głąba (żeby łatwo odchodziły liście), włożyć kapustę do wrzątku i ją parzyć. Kiedy sparzone liście będą miękawe i łatwo odchodzą od kapusty, wyjmować je pojedynczo i wkładać do miski z zimną wodą w celu ich zahartowania (żeby nie rozgotowały się podczas gotowania z farszem). Ostudzone liście przełożyć na sitko żeby odciekły z wody. Z każdego liścia skroić zgrubienie znajdujące się z tylnej strony, po to żeby łatwiej się zwijały.

3. Do miski włożyć mięso, starte na dużych oczkach warzywa, ugotowany i ostudzony ryż, jajko, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawami. Dokładnie wyrobić.



4. Na każdy liść układać porcje farszu uformowane jak na kotlety mielone, zawijać, układać zawiniętą stroną do dołu w garnku na dnie którego można położyć małe nie wykorzystane liście. Kiedy już wszystkie gołąbki mamy zawinięte i ułożone w garnku, należy je zalać wrzątkiem (ostrożnie żeby nie uniosły się do góry od nadmiaru wody bo mogą się rozwinąć). Posolić lub doprawić ulubioną przyprawą typu vegeta, dołożyć 2 listki laurowe,  5-6 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 1 godz. W tym czasie można przygotować sos.



 

Sos pomidorowo-czosnkowy

Składniki:

  • 1/3 kostki margaryny

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 750 ml mleka

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • sól do smaku


 

W rondelku rozpuścić margarynę, lekko na niej podsmażyć czosnek, dodać mąkę i energicznie ją rozmieszać, aż osiągniemy jednolitą konsystencję, a mąka się sklaruje (nie zrumieni). Dolać zimne mleko cały czas mieszając, dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, solą i papryką w proszku. Gotowym sosem polewać gołąbki tuż przed podaniem. Do tych pysznych gołąbków doskonale pasują ziemniaki puree, a latem młode z dużą ilością koperku.

Mmmmmnnnnniammm :)   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz