Gołąbki
Składniki na ok. 14-15 gołąbków :
- spora kapusta włoska (ważna wielkość liści)
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 spora marchew
- 1 mała pietruszka
- kawałeczek selera
- 1 szklanka ryżu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól lub vegeta do smaku
- pieprz mielony do smaku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1.Ugotować 1 szklankę ryżu z 2 szklankami wody i 1 łyżeczką soli. Ostudzić.
2. W dużym garnku zagotować wodę, kapustę opłukać, obkroić głęboko nożem wokół głąba (żeby łatwo odchodziły liście), włożyć kapustę do wrzątku i ją parzyć. Kiedy sparzone liście będą miękawe i łatwo odchodzą od kapusty, wyjmować je pojedynczo i wkładać do miski z zimną wodą w celu ich zahartowania (żeby nie rozgotowały się podczas gotowania z farszem). Ostudzone liście przełożyć na sitko żeby odciekły z wody. Z każdego liścia skroić zgrubienie znajdujące się z tylnej strony, po to żeby łatwiej się zwijały.
3. Do miski włożyć mięso, starte na dużych oczkach warzywa, ugotowany i ostudzony ryż, jajko, posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku przyprawami. Dokładnie wyrobić.
4. Na każdy liść układać porcje farszu uformowane jak na kotlety mielone, zawijać, układać zawiniętą stroną do dołu w garnku na dnie którego można położyć małe nie wykorzystane liście. Kiedy już wszystkie gołąbki mamy zawinięte i ułożone w garnku, należy je zalać wrzątkiem (ostrożnie żeby nie uniosły się do góry od nadmiaru wody bo mogą się rozwinąć). Posolić lub doprawić ulubioną przyprawą typu vegeta, dołożyć 2 listki laurowe, 5-6 ziarenek ziela angielskiego. Gotować na bardzo wolnym ogniu ok. 1 godz. W tym czasie można przygotować sos.
Sos pomidorowo-czosnkowy
Składniki:
- 1/3 kostki margaryny
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 750 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- sól do smaku
W rondelku rozpuścić margarynę, lekko na niej podsmażyć czosnek, dodać mąkę i energicznie ją rozmieszać, aż osiągniemy jednolitą konsystencję, a mąka się sklaruje (nie zrumieni). Dolać zimne mleko cały czas mieszając, dołożyć koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, solą i papryką w proszku. Gotowym sosem polewać gołąbki tuż przed podaniem. Do tych pysznych gołąbków doskonale pasują ziemniaki puree, a latem młode z dużą ilością koperku.
Mmmmmnnnnniammm :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz