"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 29 stycznia 2014

Zakwas barszczu czerwonego

Barszcz czerwony najlepszy jest na zakwasie przygotowanym w domu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w butelkach po sokach z hermetycznymi nakrętkami. Smak i aromat takiego zakwasu niepodważalny i nie do zastąpienia innymi kupnymi specyfikami.



Już dziś pomyśl o nadchodzących świętach, nie zostawiaj sobie wszystkiego na ostatnią chwilę i przygotuj zakwas do wigilijnego barszczu ;) 


Składniki : 

  • 1,5 kg buraków obranych ze skórki

  • 6 ząbków czosnku

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • 1 kromka chleba razowego

  • przegotowana woda (tyle żeby zalać buraki i chleb)

  • 1 łyżeczka soli (na 1 l wody)

  • duży słój


 

     Obrane buraki pokroić w cienkie plastry, włożyć do słoja, dodać czosnek i ziele angielskie, przykryć kromką razowego chleba i zalać osoloną wodą tak żeby wszystko było całkiem zalane. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką, aby zakwas mógł swobodnie oddychać. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 dni (jeśli postoi dłużej będzie bardziej intensywny, ale trzeba uważać aby na chlebie nie powstała pleśń).


Po tym czasie zakwas przecedzamy przez gazę i wlewamy  do butelek, wstawiamy do lodówki i w razie potrzeby "jak znalazł".



Polecam :-)

 

Do barszczu świetnie sprawdzą się pierogi  KLIK - z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami :)

 

1 komentarz:

  1. Bardzo dziękuje za poradę apropo trądziku na moim blogu :) a co to za tabletki te na Z ? :)

    OdpowiedzUsuń