Barszcz czerwony najlepszy jest na zakwasie przygotowanym w domu. Można przygotować większą ilość i przechowywać w butelkach po sokach z hermetycznymi nakrętkami. Smak i aromat takiego zakwasu niepodważalny i nie do zastąpienia innymi kupnymi specyfikami.
Już dziś pomyśl o nadchodzących świętach, nie zostawiaj sobie wszystkiego na ostatnią chwilę i przygotuj zakwas do wigilijnego barszczu ;)
Składniki :
- 1,5 kg buraków obranych ze skórki
- 6 ząbków czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 kromka chleba razowego
- przegotowana woda (tyle żeby zalać buraki i chleb)
- 1 łyżeczka soli (na 1 l wody)
- duży słój
Obrane buraki pokroić w cienkie plastry, włożyć do słoja, dodać czosnek i ziele angielskie, przykryć kromką razowego chleba i zalać osoloną wodą tak żeby wszystko było całkiem zalane. Przykrywamy gazą lub czystą ściereczką, aby zakwas mógł swobodnie oddychać. Odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 dni (jeśli postoi dłużej będzie bardziej intensywny, ale trzeba uważać aby na chlebie nie powstała pleśń).
Po tym czasie zakwas przecedzamy przez gazę i wlewamy do butelek, wstawiamy do lodówki i w razie potrzeby "jak znalazł".
Polecam :-)
Do barszczu świetnie sprawdzą się pierogi KLIK - z ciasta drożdżowego z kapustą i grzybami :)
Bardzo dziękuje za poradę apropo trądziku na moim blogu :) a co to za tabletki te na Z ? :)
OdpowiedzUsuń