"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 30 stycznia 2014

Pyszna domowa TORTILLA

Od czasu do czasu zmuszeni jesteśmy do zjedzenia czegoś poza domem. Jedną z rzeczy jedzonych gdzieś na mieście jest np. tortilla. Owszem, owszem, ale jej smak zależy od miejsca, w którym ją kupujemy. Jedne lepsze drugie mniej. Aby zjeść tortillę, taką jaką lubimy najlepiej zrobić ją po prostu samemu. Ktoś pomyśli : kupię placki tortilli i całą resztę. Nic bardziej mylnego bo przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki :)



Składniki na ok. 10 placków tortilli o śr. 23 cm: 




  • 1 kg mąki pszennej

  • 1 kostka smalcu

  • ok. 1 szklanka gorącej wody

  • 1 łyżeczka soli


Z kilograma mąki odsypujemy 1/2 szklanki i zostawiamy do podsypywania przy wałkowaniu. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, smalec. Siekamy nożem żeby maksymalnie rozdrobnić smalec. Teraz dolewając stopniowo wodę wyrabiamy ciasto ręką. Wyrabiamy dolewając w razie potrzeby wodę, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość. Najlepiej uformować ciasto w grupy wałek, z którego będziemy odkrajać nożem porcję na jeden placek. Każdą porcję oddzielnie rozwałkować na grubość półtora milimetra. Żeby nasze tortille miały ładny równy  kształt pomocniczo przykładamy duży talerz i obkrawamy wokół niego placek. Najlepiej żeby nasz placek był o pół centymetra większy od wielkości dna dużej patelni, na której będziemy je smażyć gdyż podczas smażenie trochę się skurczy.


Rozwałkowany i przykrojony w równe koło placek kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażymy z każdej strony 1-2 minuty.




Na świeże ciepłe tortille układać farsz. U mnie jest to :




  • sałata porwana na kawałki (może też być gotowa mieszanka sałat ze sklepu)

  • cebula pokrojona w cieniutkie plasterki

  • pomidor pokrojony w cząstki

  • ogórek świeży lub konserwowy pokrojone w plasterki lub drobną kostkę

  • 300 g obsmażonych i przyprawionych piersi z kurczaka (przyprawić można np. przyprawą do kurczaka)

  • sos : 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu,łyżka soku z cytryny, ostra papryka mielona, 2 szczypty suszonej kolendry roztarte aby wydobyć ich aromat, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę / wszystkie składniki sosu wymieszać w małej miseczce i gotowe.


Wszystkie składniki nakładamy na placek tortilli i zwijamy zaginając spód, aby podczas konsumpcji nic nam nie uciekało.


Niebo w ustach chce się powiedzieć :)   SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz