Od czasu do czasu zmuszeni jesteśmy do zjedzenia czegoś poza domem. Jedną z rzeczy jedzonych gdzieś na mieście jest np. tortilla. Owszem, owszem, ale jej smak zależy od miejsca, w którym ją kupujemy. Jedne lepsze drugie mniej. Aby zjeść tortillę, taką jaką lubimy najlepiej zrobić ją po prostu samemu. Ktoś pomyśli : kupię placki tortilli i całą resztę. Nic bardziej mylnego bo przy odrobinie chęci i poświęconego czasu zrobimy je własnoręcznie i zapewniam, że będą smaczniejsze od tych ze sklepowej półki :)
Składniki na ok. 10 placków tortilli o śr. 23 cm:
- 1 kg mąki pszennej
- 1 kostka smalcu
- ok. 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Z kilograma mąki odsypujemy 1/2 szklanki i zostawiamy do podsypywania przy wałkowaniu. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy sól, smalec. Siekamy nożem żeby maksymalnie rozdrobnić smalec. Teraz dolewając stopniowo wodę wyrabiamy ciasto ręką. Wyrabiamy dolewając w razie potrzeby wodę, aż wszystkie składniki połączą się w jedną całość. Najlepiej uformować ciasto w grupy wałek, z którego będziemy odkrajać nożem porcję na jeden placek. Każdą porcję oddzielnie rozwałkować na grubość półtora milimetra. Żeby nasze tortille miały ładny równy kształt pomocniczo przykładamy duży talerz i obkrawamy wokół niego placek. Najlepiej żeby nasz placek był o pół centymetra większy od wielkości dna dużej patelni, na której będziemy je smażyć gdyż podczas smażenie trochę się skurczy.
Rozwałkowany i przykrojony w równe koło placek kładziemy na suchą rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu) i smażymy z każdej strony 1-2 minuty.
Na świeże ciepłe tortille układać farsz. U mnie jest to :
- sałata porwana na kawałki (może też być gotowa mieszanka sałat ze sklepu)
- cebula pokrojona w cieniutkie plasterki
- pomidor pokrojony w cząstki
- ogórek świeży lub konserwowy pokrojone w plasterki lub drobną kostkę
- 300 g obsmażonych i przyprawionych piersi z kurczaka (przyprawić można np. przyprawą do kurczaka)
- sos : 2 łyżki ketchupu, 4 łyżki majonezu,łyżka soku z cytryny, ostra papryka mielona, 2 szczypty suszonej kolendry roztarte aby wydobyć ich aromat, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę / wszystkie składniki sosu wymieszać w małej miseczce i gotowe.
Wszystkie składniki nakładamy na placek tortilli i zwijamy zaginając spód, aby podczas konsumpcji nic nam nie uciekało.
Niebo w ustach chce się powiedzieć :) SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz