![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/Ciacho-014-300x225.jpg)
Składniki ( na blachę 24-39) :
Masa serowa:
- 1 kg twarogu (może być z wiaderka)
- 1 kostka Kasi
- 2 szklanki cukru pudru
- 10 jaj (żółtka osobno, białka ubić na sztywną pianę)
- cukier waniliowy
- 2 budynie śmietankowe
- 100 g rodzynek namoczyć w ciepłej wodzie i po chwili je odsączyć
Kasię z 2 szklankami cukru pudru utrzeć na gładką masę. Dodawać twaróg na zmianę z żółtkami (po jednym). Następnie wsypać cukier waniliowy, 2 budynie cały czas miksując. Kiedy masa będzie już jednolita dodać przygotowane rodzynki, delikatnie wymieszać łyżką, ubić pianę z białek, dodać ją do masy twarogowej delikatnie mieszając. Gotową masę serową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (lub wysmarowaną smalcem i wysypaną bułką bułką tartą). Piec 80 minut w temp. 180 stopni (bez termoobiegu). Po upływie tego czasu wyłączyć piekarnik i jeszcze na 10 minut zostawić w nim sernik przy uchylonych drzwiczkach.
Polewa czekoladowa:
Składniki :
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru (może też być kryształ tylko trochę dłużej się rozpuszcza)
Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do momentu ich zagotowania, cały czas mieszając. Gorącą polewą polać upieczony przestudzony sernik i udekorować ulubionymi dodatkami tj. posypki, płatki migdałów, skórka pomarańczowa, wiórki kokosowe, posiekane orzechy...... całkowita dowolność wyboru. Moja dzisiejsza wersja jest z kolorową posypką - tak wybrała moja 4-letnia pomocnica.
Sernik gotowy - u mnie często nie zdąży całkiem wystygnąć i jest już napoczęty, a znika migiem. Zachęcam do zrobienia takiego serniczka i smacznego życzę :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz