"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Pomarańczowa fantazja

     Sałatki, surówki to pole do eksperymentów kulinarnych. A to w kuchni lubię najbardziej. Pomysłów mi nie brakuje dlatego często na stole goszczą nowości. Dzisiaj powstała moja "Pomarańczowa fantazja". Pomarańczowa bo rzeczywiście dominuje w niej smak pomarańczy, a do tego mam już pomysł na rozwinięcie jej podstawowej wersji na bardziej wykwintną, ale to wkrótce ;)

 



 

Składniki :

 

  • kapusta pekińska (niezbyt duża)

  • 2 pomarańcze

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego

  • 2 łyżki majonezu

  • 1 łyżeczka cukru

  • 4 łyżki soku z cytryny

  • świeżo zmielony pieprz (najlepiej kolorowy)

  • sól


 

     Kapustę pokroić w cienkie paseczki, posolić do smaku.Pomarańcze sparzyć, wyszorować, zetrzeć skórkę (przyda się do dekoracji). Pomarańcze dokładnie obrać, pokroić w plasterki,a każdy plasterek na kolejne 6 części.

Przygotować dip w następujący sposób:

W małej miseczce wymieszać jogurt, majonez, sok z cytryny, cukier. Posolić i popieprzyć do smaku. Polać  dipem (zostawiając kilka łyżek dipu do polania na wierzchu pomarańczy) pokrojoną kapustę, wsypać pokrojone pomarańcze, polać resztą dipu i posypać na nim startą skórkę pomarańczową.

Pyszna surówka gotowa w kilka chwil. Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz