Składniki :
- 1 litr bulionu z kury (może być z kostki)
- 5-6 ziemniaków
- 1 duża marchew
- 1 średnia pietruszka
- kawałek pora
- 4 ogórki kiszone
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- listek laurowy
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- śmietana
- zielona natka pietruszki
- ząbek czosnku
Marchew, pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek -wszystko lekko zeszklić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i co chwilę mieszając doprowadzić je również do zeszklenia. Pora pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do podsmażonych warzyw, wszystko chwilkę podgrzewać, aż por zmięknie. Oprószyć wszystko mąką i cały czas mieszając dalej podgrzewać, aż mąka rozejdzie się po wszystkich składnikach. Oprószone warzywa zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków. Ogórki kiszone obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki i jeszcze wszystko gotować, aż zmiękną ogórki. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wedle uznania śmietanę. Tak przygotowana zupa fantastycznie rozgrzewa w chłodne dni i dodaje energii na resztę dnia. Smacznego :)
Pycha
OdpowiedzUsuń