"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 11 stycznia 2014

Zupa ogórkowa zasmażana

     Na chłodne dni idealnie nadają się gorące zupy. Rozgrzewają i dodają nam energii. Dzisiaj gorąco polecam zasmażaną zupę ogórkową, szybką i łatwą w wykonaniu.

 

 


 

 

Składniki :

  • 1 litr bulionu z kury (może być z kostki)



  • 5-6 ziemniaków

  • 1 duża marchew

  • 1 średnia pietruszka

  • kawałek pora

  • 4 ogórki kiszone

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • listek laurowy

  • 1 łyżka masła

  • 1 łyżka mąki

  • śmietana

  • zielona natka pietruszki

  • ząbek czosnku


 

Marchew, pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. W garnku rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać starte warzywa i przeciśnięty przez praskę czosnek -wszystko  lekko zeszklić. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dodać do warzyw i co chwilę mieszając doprowadzić je również do zeszklenia. Pora pokroić w cienkie paseczki, dołożyć do podsmażonych warzyw, wszystko chwilkę podgrzewać, aż por zmięknie. Oprószyć wszystko mąką i cały czas mieszając dalej podgrzewać, aż mąka rozejdzie się po wszystkich składnikach. Oprószone  warzywa zalać gorącym bulionem, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości ziemniaków. Ogórki kiszone obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kiedy ziemniaki będą miękkie dodać ogórki i jeszcze wszystko gotować, aż zmiękną ogórki. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i wedle uznania śmietanę. Tak przygotowana zupa fantastycznie rozgrzewa w chłodne dni i dodaje energii na resztę dnia.  Smacznego :)

1 komentarz: