"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 19 stycznia 2014

Łopatka soczyście upieczona w całości

Czasami pewnie bywa tak, że nie masz czasu na stanie przy kuchni, patelni to ten przepis jest dla Ciebie. Przygotowując mięso w taki sposób masz czas aby w międzyczasie robić coś innego.

 



 

Składniki :

  • ok. 1,2 kg łopatki bez kości (może być również karkówka, schab, szynka, ...)

  • sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka i ostra, czosnek granulowany

  • 4 łyżki oleju

  • rękaw do pieczenia


 

1.  Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

2.  Przyprawy wymieszać z olejem

3.  Natrzeć nimi mięso z każdej strony i odstawić na ok. godzinę do lodówki

4.  Po tym czasie przełożyć przyprawione mięso do rękawa foliowego spinając go dokładnie na końcach

5.  Foliowy rękaw z mięsem włożyć do piekarnika i piec mięso 90 minut w temp. 180 stopni.

Mięso powinno być zarumienione, ale dzięki foliowemu rękawowi nie będzie wysuszone.  Idealnie smakuje na ciepło jako danie główne z dobranymi dowolnie dodatkami (polecam np. "Paprykowo-pieczarkowy duet" ), ale również smaczne jest na zimno jako np. wędlina do kanapek.

Pysznie upieczone, Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz