Składniki :
- ok. 1,2 kg łopatki bez kości (może być również karkówka, schab, szynka, ...)
- sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka i ostra, czosnek granulowany
- 4 łyżki oleju
- rękaw do pieczenia
1. Mięso umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
2. Przyprawy wymieszać z olejem
3. Natrzeć nimi mięso z każdej strony i odstawić na ok. godzinę do lodówki
4. Po tym czasie przełożyć przyprawione mięso do rękawa foliowego spinając go dokładnie na końcach
5. Foliowy rękaw z mięsem włożyć do piekarnika i piec mięso 90 minut w temp. 180 stopni.
Mięso powinno być zarumienione, ale dzięki foliowemu rękawowi nie będzie wysuszone. Idealnie smakuje na ciepło jako danie główne z dobranymi dowolnie dodatkami (polecam np. "Paprykowo-pieczarkowy duet" ), ale również smaczne jest na zimno jako np. wędlina do kanapek.
Pysznie upieczone, Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz