"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 28 stycznia 2014

Kotlety mielone z pieczarkami

Kotlety mielone najlepsze są prosto z patelni, za odgrzewanymi nie bardzo przepadam. Ale to oczywiście moje zdanie i upodobania. Tak więc do dzieła bo inni domownicy czekają na obiad ;)



 

 

Składniki :

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 10 pieczarek

  • 2 łyżki kaszy manny

  • 3 łyżki wody

  • vegeta lub sól do smaku

  • pieprz mielony do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • tłuszcz do smażenia


Na zdjęciu 2 jajka bo to podwójna porcja mięsa ;)


1. Mannę namoczyć z wodą żeby napęczniała.

2. Cebulę obrać zetrzeć na tarce.

3. Pieczarki umyć posiekać na drobno.

4.Mięso włożyć do miski, dodać jajko, namoczoną mannę, startą cebulę, posiekane pieczarki, doprawić do smaku. Dokładnie wyrobić masę żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

5.Maczając ręce w ciepłej wodzie formować okrągłe kotleciki, panierować je w bułce tartej, powoli smażyć na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor.

Do tego kasza lub ziemniaczki polane sosem i suróweczka bądź jarzynka, mmmm

Pyszne,polecam i Smacznego :)

2 komentarze:

  1. No ciekawe, pieczarek jeszcze nie dodawałam. Dziękuję za pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  2. Warto spróbować, ja lubię mielone z różnymi dodatkami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń