"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 1 stycznia 2014

Polewa krówkowa

   Ciekawym i smacznym wykończeniem wypieków jest lubiana przez dużą część łasuchów polewa krówkowa. I tutaj jest wiele opcji od tych najprostszych po te bardziej czasochłonne. Ponieważ jesteśmy zabiegani to na początek przedstawię tą najprostszą i najszybszą w wykonaniu wersję.

 


 Tak wygląda polewa na przykładowym cieście "Łaciata krówka" - przepis znajdziesz klikając TUTAJ


 

Składniki na polewę:

 

  • 70ml śmietanki 30%



  • 100g krówek mlecznych


 

     Krówki pokruszyć do rondelka, dodać śmietankę i całość powoli podgrzewać uważając aby zawartość nie przypaliła się. W razie konieczności  można w międzyczasie na chwilę zdjąć rondelek ze źródła ciepła. Polewa jest naprawdę smaczna, właściwie moja ulubiona ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz