"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 9 stycznia 2014

Karkówka na soli z francuską musztardą

     Karkówka na soli to "dziewiczy" smak mięsa. Jedynymi przyprawami w tym przepisie są sól i francuska musztarda, która tworzy chrupiącą skórkę na powierzchni tej pieczonej karkówki. Mięso przyrządzone w ten sposób nadaje się do spożycia zarówno na ciepło jako danie jak i też na zimno jako przekąska lub dodatek do kanapek.

 

 



 

Składniki :

  • 1,2 kg karkówki

  • 0.5 kg soli

  • 0,5 słoiczka francuskiej musztardy (najlepsza Kamis)


 



 

     Sól, wysypać na blachę na której będziemy piec mięso w piekarniku. Karkówkę umyć, osuszyć, położyć na soli wysypanej na blasze. Mięsa niczym nie przyprawiać ponieważ soli wciągnie sobie samo ze spodu. Piekarnik nastawić na 190 stopni i piec w nim mięso 1,5 godziny. Po tym czasie posmarować powierzchnię karkówki musztardą i piec je jeszcze kolejne 15 minut. Gotową karkówkę podawać z ziemniakami kopytkami,frytkami..... oraz wybranymi ulubionymi surówkami. Do tak przyrządzonego mięsa pasuje właściwie wszystko. Nie wykorzystane można użyć jako przekąskę lub dodatek do kanapek w towarzystwie np. ćwikły z chrzanem, ale nie tylko ;) Gorąco polecam, życząc  smacznego !

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz