"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Kurczak w karmelu

     "Kurczak w karmelu" to szybkie i niecodzienne danie. Do zrobienia tej prostej potrawy potrzeba niewiele składników, a i pracochłonne nie jest wcale. W sam raz na szybki obiad lub dla niespodziewanych gości w progu Twego domu, bo i tak czasem bywa ;) , a zaskoczy wielu !

 



 



Składniki : 

  • ok 1 kg kurczaka w elementach (podudzia, skrzydełka, piersi) (ja wykorzystałam filety z podudzia spinając je wykałaczkami w minigoloneczki)

  • 1 szklanka cukru

  • 1 szklanka oleju

  • 1 szklanka maggi w płynie


 

1.  Mięso umyć,  dokładnie odsączyć z wody (nie solić i nie ma potrzeby niczym doprawiać)

2.  Do wysokiego garnka wsypać cukier i rozpuścić go powoli podgrzewając (nabierze karmelowej barwy)

3.  Do karmelu  dolać olej i maggi (wykonywać to ostrożnie bo trochę buzuje na skutek różnicy temperatur)

4.  Następnie wkładać porcje mięsa/kurczaka i dusić je powolutku około 30 minut , obracając kawałki mięsa co jakiś czas.

5.  Podawać na dowolny sposób.

Ja "kurczaka w karmelu"  podaję z ryżem na sypko polanym tymże karmelem i do tego koniecznie  jakaś ostrzejsza/kwaśniejsza/wyrazista w smaku surówka.

Szybko, pysznie i niecodziennie - Smacznego :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz