Składniki :
- ok 1 kg kurczaka w elementach (podudzia, skrzydełka, piersi) (ja wykorzystałam filety z podudzia spinając je wykałaczkami w minigoloneczki)
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka maggi w płynie
1. Mięso umyć, dokładnie odsączyć z wody (nie solić i nie ma potrzeby niczym doprawiać)
2. Do wysokiego garnka wsypać cukier i rozpuścić go powoli podgrzewając (nabierze karmelowej barwy)
3. Do karmelu dolać olej i maggi (wykonywać to ostrożnie bo trochę buzuje na skutek różnicy temperatur)
4. Następnie wkładać porcje mięsa/kurczaka i dusić je powolutku około 30 minut , obracając kawałki mięsa co jakiś czas.
5. Podawać na dowolny sposób.
Ja "kurczaka w karmelu" podaję z ryżem na sypko polanym tymże karmelem i do tego koniecznie jakaś ostrzejsza/kwaśniejsza/wyrazista w smaku surówka.
Szybko, pysznie i niecodziennie - Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz