"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 26 stycznia 2014

Cukier WANILIOWY - domowy, naturalny

Często używamy cukru waniliowego lecz nie wszyscy zwracamy uwagę na to, co kupujemy w sklepie pod nazwą "cukier wanilinowy", który różni się od tego właściwego, naturalnego, wręcz pachnącego prawdziwą wanilią, a nie jej zastępczym aromatem. Warto zrobić sobie choć raz taki swój pachnący dodatek do ciast i deserów, a z pewnością szybko zapomni się o cukrze wanilinowym z półek sklepowych. ;-)

 



 

Składniki :

  • 3 szklanki cukru

  • 2 laski wanilii


 

Do słoika lub innego szczelnie zamykanego naczynia wsypać cukier. Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, nożem usunąć nasionka. Zarówno nasionka jak i przekrojone laseczki wanilii włożyć do cukru i wymieszać. Naczynie szczelnie zamknąć i pozostawić na minimum 2 tygodnie. Po tym czasie można z dumą cieszyć się walorami domowego cukru waniliowego.

Naprawdę warto! Polecam! A już teraz myślę o letnich truskawkach z takim właśnie cukrem i bitą śmietaną ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz