"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 1 stycznia 2014

Lukier - łatwe, szybkie, efektowne wykończenie ciast

      Lukier obok polewy czekoladowej to najczęściej wykorzystywana forma wykańczania wypieków. Łatwym sprawdzonym przepisem z chęcią podzielę się z Wami. Przepis ten znalazłam już jakiś czas temu na stronie internetowej i trochę go zmodyfikowałam.


     Kilka razy już wykorzystałam go do różnych wypieków. Doskonale komponuje się ze skórką pomarańczową na serniku, ale nie tylko. Wymieniać można by było dużo: babki, drożdżówki, pączki, pierniczki....  Sprawdził się więc mogę go polecić innym osobom.

 


 

Składniki:

  • 15 dkg cukru pudru

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 1-2 łyżki gorącej wody

  • Ja od siebie do tego przepisu dodaję jeszcze 5-6 kropli olejku cytrynowego (lub innego wedle uznania)


 

     Wszystkie składniki należy dokładnie, energicznie wymieszać (chodzi o to żeby woda nie wystygła). Po uzyskaniu jednolitej konsystencji lukru posmarować nim ciasto. Tak samo jak w przypadku polewy czekoladowej można stosować różne przez nas wymyślone wykończenia dekoracyjne.  Łatwo, szybko, efektownie. Polecam :)

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz