"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 26 stycznia 2014

Biszkopt z puszystą pianką i owocami

     Podstawą tego ciasta jest idealnie lekki i puszysty biszkopt, który w towarzystwie owoców i delikatnej pianki wprost rozpływa się w ustach. Idealny wcale nie znaczy trudny, wystarczy dokładność w tym co się robi, a sukces gwarantowany.

 



Ciasto składa się z kilku warstw:

1. Biszkopt

2. Owoce lub dżem

3. Różowa pianka

4. Owoce lub dżem

5. Biszkopt

6. Żółta pianka

7. Starty wafelek waniliowy lub śmietankowy

 

Biszkopt

Składniki (na blachę 24 x 29 cm)

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

Piekarnik nagrzać do 170 *C.

Białka jajek rozdzielić od żółtek (jeśli dostanie się choć odrobina żółtka w białkach, te nie ubiją się). Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli na samym początku. Do bardzo sztywnej piany dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku delikatnie mieszając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek po jednej łyżce (nie miksować, najlepiej mieszać silikonową łopatką lub zwykłą  łyżką żeby nie zniszczyć puszystej piany). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać masę biszkoptową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Upieczony powinien mieć złocisty kolor i lekko odstawać od brzegów, dla pewności można wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy w środku. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, a jego drzwiczki uchylić na 10 minut i dopiero po upływie tego czasu wyjąć ciasto  z piekarnika i z formy/blachy przełożyć na kratkę do odparowania i ostygnięcia. Wystudzony biszkopt przekroić na dwa placki. Górną część biszkoptu włożyć ponownie do blachy (wierzchem na spód), ułożyć połowę owoców jeśli używamy dżemu to takie małe ciapki wielkości wiśni. Dalej zrobić piankę: najpierw różową a potem żółtą





 

Puszysta pianka różowa

Składniki :

  • 200 ml dobrze schłodzonego mleka

  • 1 śnieżka

  • 1 galaretka czerwona

  • 250 ml wody

  • 500g owoców lub 1 słoik dżemu (zbliżone do smaku galaretki)


 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, zagotowanej wody.  Ostudzić, kiedy będzie miała konsystencję gorącego kisielu ubić śnieżkę wg instrukcji na opakowaniu z reguły jest to 200 ml mleka. Do bardzo dobrze ubitej śnieżki dolewać stopniowo tężejącą galaretkę powoli miksując. Zmiksowaną  piankę wlać na pierwszą warstwę biszkoptu z owocami, na wierzch ułożyć drugą część owoców lub dżemu.

Położyć drugi placek biszkoptu i nasączyć go ponczem przygotowanym jak poniżej:

Poncz:

  • 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 2 łyżeczki cukru pudru


1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem pudrem. Polewać łyżką biszkopt.

Przygotować kolejną piankę tym razem żółtą

Puszysta pianka żółta

Składniki:

  • 200 ml dobrze schłodzonego mleka

  • 1 śnieżka

  • 1 galaretka żółta

  • 250 ml wody


 

Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej, zagotowanej wody.  Ostudzić, kiedy będzie miała konsystencję gorącego kisielu ubić śnieżkę wg instrukcji na opakowaniu z reguły jest to 200 ml mleka. Do bardzo dobrze ubitej śnieżki dolewać stopniowo tężejącą galaretkę powoli miksując. Zmiksowaną  piankę wlać na drugą nasączoną część biszkoptu.

Na wierzchu posypać startym na tarce o dużych oczkach wafelkiem śmietankowym lub waniliowym. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.

 



 

 

 

 

 

 

Pyszne, lekkie ciasto gotowe. Teraz tylko życzyć SMACZNEGO :)

 



 

 

2 komentarze:

  1. Omniom mniom :>
    Super przepis, zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki. Szkoda, że nie da się opisać wrażeń smakowych ;-)

    OdpowiedzUsuń