"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 19 stycznia 2014

Schab wyrolowany morelami i porem

     Schab zwykle kojarzy nam się z banalnymi kotletami schabowymi, choć i one są lubiane. Ale schab tak jak inne mięsa jest wdzięczny, gdy się go przygotowuje na różne sposoby. Jednym z nich jest poniższa propozycja na " schab wyrolowany" (z góry przepraszam za zdjęcie bo to ostatni kawałek rolady jaki ocalał do fotografii ;) ). Morele dają słodkawy smak, więc jeśli ktoś nie lubuje się w mięsach na słodką nutę wystarczy zmienić farsz na inny. Pole do popisu jest szerokie, wystarczy poeksperymentować.


 



 

Składniki :

  • 0k. 1 kg schabu bez kości

  • paczka 200 g suszonych moreli

  • mały por

  • przyprawy: sól, pieprz, papryki ostra i słodka w proszku, czosnek granulowany

  • wykałaczki do spięcia rolady

  • woreczek lub rękaw do pieczenia


 

1.  Schab umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.

2. Wzdłuż jednego boku wkroić w mięso nóż i obkrawać wokół pod powierzchnią na grubość 0,5 cm, aż dojedziemy do środka. Po takiej operacji powstanie nam duży płaski kwadrat/prostokąt o grubości właśnie 0,5 cm.

3.  Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso z obu stron.

4.  Suszone morele pokroić w kostkę i posypać na  wewnętrzną stronę mięsa

5.  Por pokroić w cieniutkie plasterki, roztrzepać na pojedyncze piórka i posypać na morelach

6.  Schab zwijać w roladę tak żeby na wierzchu był jak przed nakrojeniem

7.  Brzegi zwiniętej rolady można spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem w celu uniknięcia rozwijania podczas pieczenia


8.  Przygotowaną roladę włożyć do woreczka lub rękawa i wstawić do piekarnika na 90 minut w temp. 180 stopni.

Upieczoną roladę podawać w dowolnie wybrany przez siebie sposób, jak kto lubi - życzę SMACZNEGO i polecam "ziemniaczki pieczone inaczej"  oraz " sałatkę z selera naciowego"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz