![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-0241-300x225.jpg)
Składniki :
- 0k. 1 kg schabu bez kości
- paczka 200 g suszonych moreli
- mały por
- przyprawy: sól, pieprz, papryki ostra i słodka w proszku, czosnek granulowany
- wykałaczki do spięcia rolady
- woreczek lub rękaw do pieczenia
1. Schab umyć i osuszyć ręcznikami papierowymi.
2. Wzdłuż jednego boku wkroić w mięso nóż i obkrawać wokół pod powierzchnią na grubość 0,5 cm, aż dojedziemy do środka. Po takiej operacji powstanie nam duży płaski kwadrat/prostokąt o grubości właśnie 0,5 cm.
3. Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi mięso z obu stron.
4. Suszone morele pokroić w kostkę i posypać na wewnętrzną stronę mięsa
5. Por pokroić w cieniutkie plasterki, roztrzepać na pojedyncze piórka i posypać na morelach
6. Schab zwijać w roladę tak żeby na wierzchu był jak przed nakrojeniem
7. Brzegi zwiniętej rolady można spiąć wykałaczkami lub związać sznurkiem w celu uniknięcia rozwijania podczas pieczenia
8. Przygotowaną roladę włożyć do woreczka lub rękawa i wstawić do piekarnika na 90 minut w temp. 180 stopni.
Upieczoną roladę podawać w dowolnie wybrany przez siebie sposób, jak kto lubi - życzę SMACZNEGO i polecam "ziemniaczki pieczone inaczej" oraz " sałatkę z selera naciowego"
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz