Składniki :
- 3 połówki piersi z kurczaka (jak duże to 2)
- przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki gęstej śmietany
- 2 jajka
- 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika
- pół łyżeczki papryki ostrej w proszku
- olej do smażenia
Piersi kurczaka umyć, odsączyć z wody, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić.
W międzyczasie do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać śmietanę, dosypać słonecznik, doprawić przyprawą do kurczaka i papryką w proszku, wymieszać, dodać przyprawione kawałki piersi, ponownie wymieszać.
W rondlu rozgrzać olej, na gorący tłuszcz łyżką wkładać porcje piersi obtoczone panierką ze słonecznikiem. Dla ułatwienia podpowiem, że najlepiej każdą obtoczoną kostkę zgarniać z łyżki drugą łyżką na gorący olej (oczywiście każdy może wypracować sobie swój najlepszy sposób).
Kęski smażyć na złoty kolor, wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikami w celu odsączenia tłuszczu.
Chrupiące, pachnące, złociste "kęski" gotowe. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz