"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 20 stycznia 2014

Chrupiące kęski z piersi

     "Chrupiące kęski z piersi" to pomysł na danie obiadowe i przekąskę. Jak raz spróbujesz to sam/a stwierdzisz, że żadna domowa impreza bez nich się nie obejdzie. Te chrupiące kęski są rewelacyjne i trudno się nim oprzeć przechodząc obok. Zawsze je chwytam i podjadam kiedy tylko stoją pod ręką. Tak też robią inni domownicy. Coś w nich jest niesamowitego. Sprawdźcie sami ;)





 

Składniki : 

  • 3 połówki piersi z kurczaka (jak duże to 2)

  • przyprawa do kurczaka

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • 2 jajka

  • 1 szklanka łuskanych pestek słonecznika

  • pół łyżeczki papryki ostrej w proszku

  • olej do smażenia


 

 

 Piersi kurczaka umyć, odsączyć z wody, pokroić w kostkę 1,5 x 1,5 cm, obsypać przyprawą do kurczaka, odstawić.

W międzyczasie do miski wsypać mąkę, wbić jajka, wlać śmietanę, dosypać słonecznik, doprawić przyprawą do kurczaka i papryką w proszku, wymieszać, dodać przyprawione kawałki piersi, ponownie wymieszać.

W rondlu rozgrzać olej, na gorący tłuszcz łyżką wkładać porcje piersi obtoczone panierką ze słonecznikiem. Dla ułatwienia podpowiem, że najlepiej każdą obtoczoną kostkę zgarniać z łyżki drugą łyżką na gorący olej (oczywiście każdy może wypracować sobie swój najlepszy sposób).

Kęski smażyć na złoty kolor, wyjmować na półmisek wyłożony ręcznikami w celu odsączenia tłuszczu.

Chrupiące, pachnące, złociste "kęski" gotowe.  Smacznego !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz