"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 4 stycznia 2014

Łazanki z kiszoną kapustą - pomysł na obiad

     Łazanki to świetny pomysł na obiad, a za razem pomysł na wykorzystanie bigosu, który pozostał nam po świętach i sylwestrze. Jeśli jednak po bigosie nie ma śladu  możemy równie dobrze kapustę przygotować specjalnie do tego dania.

 



 

 

Kapusta :

  • 1 kg kiszonej kapusty

  • 25 dag kiełbasy lub ugotowanego mięsa

  • 1 marchew

  • 1 duża cebula

  • pieprz ziołowy

  • majeranek

  • olej do smażenia


 

     Kapustę ugotować, jeśli jest zbyt kwaśna odlać pierwszą wodę, dolać następną i jeszcze chwilę gotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę lub mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej wędliny dodać marchew i cebulę. Wszystko smażyć do momentu aż warzywa zrobią się szkliste nie brązowe. Na koniec wsypać pieprz i majeranek, wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać do ugotowanej gorącej kapusty. Całość dusić jeszcze 20-30 minut, żeby kapusta przeszła smakiem pozostałych składników. W tym czasie zrobić ciasto na kluski łazanki.

Łazanki :

  • 1 szklanka mąki krupczatki

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • pół łyżeczki soli

  • 3 jajka

  • ciepła woda w razie potrzeby


 

     Mąkę wsypać do miski, dodać sól i 3 całe jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą kulę. Jeśli ciasto nie chce się dobrze sklejać można dolać odrobinę ciepłej wody (z jej ilością postępować ostrożnie).

 



 

      Zagniecione ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich po kolei rozwałkować na placek o grubości 1- 1,5 mm. Obsypać mąką z obu stron. Pokroić na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć paski jeden na drugim i pokroić na 1,5 cm kawałki. W ten sposób wyjdą nam kwadraciki 1,5 cm X 1,5 cm.

 



 

 

      Gotowe kluski łazanki wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować je 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.  Odcedzić i układać w płaskim garnku warstwami : kapusta, łazanki, kapusta, łazanki ...... (ostatnia warstwa to kapusta). przykryć i jeszcze chwilę 5-10 minut podgrzewać całość, często mieszając aby nie przywarło do dna. Danie gotowe, smacznego :)

 



PS :       Jeśli mamy bigos to wystarczy go jedynie rozgrzać i użyć w miejsce podanej powyżej kapusty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz