![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-0061-300x225.jpg)
Kapusta :
- 1 kg kiszonej kapusty
- 25 dag kiełbasy lub ugotowanego mięsa
- 1 marchew
- 1 duża cebula
- pieprz ziołowy
- majeranek
- olej do smażenia
Kapustę ugotować, jeśli jest zbyt kwaśna odlać pierwszą wodę, dolać następną i jeszcze chwilę gotować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Kiełbasę lub mięso pokroić w kostkę i obsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Do podsmażonej wędliny dodać marchew i cebulę. Wszystko smażyć do momentu aż warzywa zrobią się szkliste nie brązowe. Na koniec wsypać pieprz i majeranek, wszystko dokładnie wymieszać, a następnie dodać do ugotowanej gorącej kapusty. Całość dusić jeszcze 20-30 minut, żeby kapusta przeszła smakiem pozostałych składników. W tym czasie zrobić ciasto na kluski łazanki.
Łazanki :
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- 3 jajka
- ciepła woda w razie potrzeby
Mąkę wsypać do miski, dodać sól i 3 całe jajka. Zagnieść ciasto na jednolitą kulę. Jeśli ciasto nie chce się dobrze sklejać można dolać odrobinę ciepłej wody (z jej ilością postępować ostrożnie).
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-0121-300x225.jpg)
Zagniecione ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich po kolei rozwałkować na placek o grubości 1- 1,5 mm. Obsypać mąką z obu stron. Pokroić na paski o szerokości 1,5 cm. Ułożyć paski jeden na drugim i pokroić na 1,5 cm kawałki. W ten sposób wyjdą nam kwadraciki 1,5 cm X 1,5 cm.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-010-300x225.jpg)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-009-300x225.jpg)
Gotowe kluski łazanki wrzucać do osolonej, gotującej się wody i gotować je 3 minuty od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Odcedzić i układać w płaskim garnku warstwami : kapusta, łazanki, kapusta, łazanki ...... (ostatnia warstwa to kapusta). przykryć i jeszcze chwilę 5-10 minut podgrzewać całość, często mieszając aby nie przywarło do dna. Danie gotowe, smacznego :)
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-007-300x225.jpg)
PS : Jeśli mamy bigos to wystarczy go jedynie rozgrzać i użyć w miejsce podanej powyżej kapusty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz