"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 19 stycznia 2014

Pieczarkowo-paprykowy duet

     Mięsa pieczone czy duszone nie muszą być wcale nudne i podawane jedynie z sosami pieczeniowymi czy to jasnymi czy też ciemnymi. Idealnym zastępstwem dla tradycyjnych sosów jest właśnie "pieczarkowo-paprykowy duet".  Jego słodko-pikantny smak sprawiają, że chętnie do niego powracamy.

 



 

Składniki :

  • 0,5 kg pieczarek pokrojonych w plasterki

  • 2 duże lub 3 małe papryki (mogą być różne kolory) pokrojone w kostkę

  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę

  • 2 łyżki masła lub margaryny

  • 4 łyżki oleju do posmażenia warzyw

  • wegeta, sól, papryka ostra, granulowany czosnek - do smaku

  • 5-6 łyżek gorącej wody


 

  1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, podsmażyć na nim pieczarki, aż odparuje z nich sok

  2. Na drugiej patelni również na 2 łyżkach rozgrzanego oleju podsmażyć paprykę z cebulą, aż będą szkliste (nie brązowe)

  3. W rondelku rozpuścić masło i przełożyć do niego podsmażone warzywa

  4. Warzywa z masłem podlać 5-6 łyżkami gorącej wody i wszystko dusić jeszcze jakieś 10-15 minut doprawiając w tym czasie do smaku podanymi wyżej przyprawami lub wg własnego uznania. W czasie duszenia cebula z masłem zagęszczą nasz sos. Ciekawy i smaczny dodatek do tradycyjnych mięs gotowy w kilka minut.  SMACZNEGO :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz