Poniżej mam dla was przepis na dorsza w śmietanowej panierce. Po usmażeniu panierka pięknie trzyma się ryby, jest chrupiąca o złocistej barwie. A ryba nie jest wysuszona tylko smacznie soczysta.
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-028-300x225.jpg)
Składniki :
- 4 średniej wielkości filety dorsza (może również inna ryba np. łosoś itp.)
- sok z cytryny
- sól
Panierka :
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- przyprawa (ja daję Knorr do mięs)
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
Rybę umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, każdy filet pokroić na 3 części, posolić, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na ok pół godziny. W międzyczasie przygotować w naczyniu panierkę.
Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę, doprawić do smaku przyprawą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, przygotowane porcje ryby maczać w śmietanowej panierce, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor. Dorsz gotowy, teraz pozostaje cieszyć się jego smakiem i walorami odżywczymi. Do tego surówka, ziemniaczki gotowane lub pieczone, albo frytki i SMACZNEGO !
![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2014/01/przepisy-029-300x225.jpg)
Panierka nadaje się również do innych ryb i nie tylko - ja robiłam w niej również łososia i piersi z kurczaka. Jest niesamowita. Podana powyżej panierka to jej bazowa postać, którą możemy modyfikować na swój smak na pikantnie, ziołowo itd.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz