"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 15 stycznia 2014

Dorsz w śmietanowej panierce

     Wszyscy wiemy jak ważne w naszej diecie są ryby, szczególnie morskie. Stanowią one bardzo dobre źródło białka (średnio ponad 17 %) o strawności ponad 98 % . Szkoda tylko, że tak rzadko goszczą na naszych stołach.

 

     Poniżej mam dla was przepis na dorsza w śmietanowej panierce. Po usmażeniu panierka pięknie trzyma się ryby, jest chrupiąca o złocistej barwie. A ryba nie jest wysuszona tylko smacznie soczysta.

 



 

Składniki :

  • 4 średniej wielkości filety dorsza (może również inna ryba np. łosoś itp.)

  • sok z cytryny

  • sól


Panierka :

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 2 całe jajka

  • 2 łyżki gęstej śmietany

  • przyprawa (ja daję Knorr do mięs)

  • pieprz

  • tłuszcz do smażenia


 

     Rybę umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi, każdy filet pokroić na 3 części, posolić, skropić sokiem z cytryny, pozostawić na ok pół godziny. W międzyczasie przygotować w naczyniu panierkę.

     Jajka wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę, doprawić do smaku przyprawą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę o konsystencji gęstej śmietany.

     Na patelni rozgrzać tłuszcz,  przygotowane porcje ryby maczać w śmietanowej  panierce, kłaść na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony na złocisty kolor.  Dorsz gotowy, teraz pozostaje cieszyć się jego smakiem i walorami odżywczymi. Do tego surówka, ziemniaczki gotowane lub pieczone, albo frytki i SMACZNEGO !

 



Panierka nadaje się również do innych ryb i nie tylko - ja robiłam w niej również łososia i piersi z kurczaka. Jest niesamowita. Podana powyżej panierka to jej bazowa postać, którą możemy modyfikować na swój smak na pikantnie, ziołowo itd.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz