"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

piątek, 31 stycznia 2014

Sałatka ryżowa z prażonym słonecznikiem

Dzisiaj mam dla Was przepis na sałatkę. Podstawą jest ugotowany ryż, ale charakterystycznego smaku tej sałatce nadaje prażony, pachnący słonecznik.

 



 

Składniki na 4-6 porcji :

  • 1/2 szklanki ryżu

  • 1 szklanka wody do gotowania ryżu

  • 4 jajka ugotowane na twardo

  • 5 ogórków konserwowych

  • 5 łyżek nasion słonecznika (łuskanych)

  • 1/2 puszki kukurydzy

  • 3 łyżki majonezu

  • sól, pieprz mielony do smaku


 

1. Ryż ugotować na sypko, ostudzić.

2. Jajka ugotować na twardo.

3. Do ostudzonego ryżu dodać odcedzoną kukurydzę, pokrojone w kostkę jajka na twardo i ogórki konserwowe.

4. Na suchej patelni uprażyć nasiona słonecznika, dodać do ryżu.

5. Wszystko wymieszać z majonezem, posolić i popieprzyć do smaku.

Sałatka gotowa, Smacznego !

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz