"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 1 stycznia 2014

Polewa czekoladowa - do serników, babek, rolad, murzynków, pierników ...

      Polewa czekoladowa bywa kapryśna. W zależności od przepisu kiedy nie może być w trakcie przyrządzania przegrzana potrafi się rozwarstwiać, Jednak żeby tego uniknąć przedstawię wam przepis na polewę, która musi być zagotowana, przy czym nie rozwarstwia się. Przepis ten jest sprawdzony i przechodzi w naszej rodzinie z pokolenia na pokolenie. Powodzenia bo ta polewa mi zawsze wychodzi właściwa :)

Składniki :

  • 50 g masła

  • 2 łyżki mleka

  • 2 łyżki kakao

  • 3 łyżki cukru pudru (może też być kryształ tylko trochę dłużej się rozpuszcza)


 

     Wszystkie składniki podgrzać w rondelku do momentu ich zagotowania, cały czas mieszając. Gorącą polewą polać przygotowane ciasto. Jeśli na świeżą ciepłą polewę zastosujemy wybrane elementy dekoracyjne ( posypki, posiekane orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe...) będą się świetnie utrzymywały na powierzchni i pięknie zdobiły nasze dzieło :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz