"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 22 stycznia 2014

Gulaszowa z pikantnymi paluszkami ziemniaczanymi

Zupa gulaszowa zwykle podawana jest z ziemniakami lub pieczywem. Ja dla odmiany podaję ją z paluszkami ziemniaczanymi przyprawionymi na pikantny smak. Bazą takich paluszków jest właściwie ciasto takie jak na placki ziemniaczane z małą ilością mąki.

Smaczna, sycąca, rozgrzewająca zupa. Wymaga trochę pracy i czasu, ale jest tego warta. Smacznego !

 



 

Zupa gulaszowa

Składniki :

  • 0,5 kg wołowiny (choć dzisiaj użyłam łopatki wieprzowej i jest równie smaczna)

  • 1 duża cebula

  • 1 duża marchewka

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę

  • 2 liście laurowe

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • papryka słodka i ostra w proszku - do smaku

  • 2 ząbki czosnku

  • sól - do smaku

  • majeranek (świeży lub suszony)

  • kostka mięsna Winiary (według upodobań)

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 3 łyżki smalcu

  • natka pietruszki i lubczyku


 

W garnku rozpuścić 1 łyżkę smalcu wrzucić umyte i pokrojone w kostkę mięso, dusić aż wyparuje płyn, a mięso będzie lekko obsmażone.Podlać wrzącą wodą, dodać kostkę mięsną Winiary, posolić i dusić, aż mięso będzie miękawe.Wówczas na patelni rozgrzać resztę tłuszczu i sklarować na nim  paprykę, posiekany czosnek i warzywa (starte na dużych oczkach lub pokrojone w kostkę). Sklarowane, szkliste warzywa dołożyć do garnka z mięsem, uzupełnić wrzącą wodą do preferowanej gęstości zupy, dołożyć przyprawy, koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dosolić do smaku, gotować do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki i lubczyku.U nas zjadamy taką zupkę zagryzając właśnie "pikantnymi paluszkami ziemniaczanymi"

Ps: ja dodatkowo zeszklone warzywa oprószam 1 łyżką mąki i chwilkę takie oprószone obsmażam żeby mąka straciła swój surowy smak, może się nawet troszkę zarumienić.


 

Pikantne paluszki ziemniaczane

Składniki na 4 porcje:

  • 6 obranych, umytych ziemniaków

  • 1 mała cebula

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

  • sól do smaku

  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (jak ktoś lubi można więcej)

  • olej do smażenia


 

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki przełożyć na sitko/durszlak żeby odciekły z nadmiaru soku. W misce wymieszać jajko z mąkami i przyprawami, dołożyć odciśnięte ziemniaki i cebulę, dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu kładąc porcje i formować je (najlepiej przy użyciu dwóch łyżek) na kształt paluszków. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać świeżo upieczone chrupiące.

 

   Na zdjęciu obok inna wersja podania: z makaronem naleśnikowym :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz