"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 23 stycznia 2014

Spaghetti szpinakowo-serowe

Spaghetti to po prostu odpowiedni makaron z dodatkiem wybranego sosu. Sosów jak doskonale wiemy jest całe mnóstwo. Ja zaproponuję dzisiaj sos szpinakowo-serowy z dodatkiem słodkiej śmietanki. Czas przygotowania takiego dania to raptem jakieś 30 minut, pracochłonność właściwie żadna. Proste, szybkie, wartościowe danie dla każdego :)

 



 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki  na 4-5 porcji:

  • 400 g makaronu spagetti (najlepiej z pszenicy durum)

  • 2 łyżki oleju (do wody,w której będziemy gotować makaron)

  • 500 g rozdrobnionego szpinaku (mrożonego)

  • 1 łyżka masła

  • 200 g wędzonego boczku parzonego

  • 3 serki topione po 100 g (o smaku śmietankowym lub naturalnym)

  • 100 ml słodkiej śmietanki 30%

  • sól, pieprz do smaku


 

     Boczek pokroić w kostkę, w garnku rozpuścić masło wrzucić boczek i leciutko go przesmażyć (nie musi się zarumienić), dołożyć szpinak i podgrzewać, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje, dodać serki, cały czas podgrzewać i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, na koniec dolać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

     Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju.

     Ugotowane, odcedzone spaghetti wykładać porcjami na talerze,polać przygotowanym sosem. Dodatkowo danie  można posypać startym parmezanem lub posiekanymi orzechami włoskimi albo  czerwoną surową papryką pokrojoną w cienkie paseczki lub kosteczkę. Wyborne danie na każdą okazję. Polecam :)

 



 

Smacznego !

2 komentarze:

  1. Pycha, u mnie dziś podobnie, makaron z pesto ze szpinaku(,kuchnia lidla), pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń