Składniki na 4-5 porcji:
- 400 g makaronu spagetti (najlepiej z pszenicy durum)
- 2 łyżki oleju (do wody,w której będziemy gotować makaron)
- 500 g rozdrobnionego szpinaku (mrożonego)
- 1 łyżka masła
- 200 g wędzonego boczku parzonego
- 3 serki topione po 100 g (o smaku śmietankowym lub naturalnym)
- 100 ml słodkiej śmietanki 30%
- sól, pieprz do smaku
Boczek pokroić w kostkę, w garnku rozpuścić masło wrzucić boczek i leciutko go przesmażyć (nie musi się zarumienić), dołożyć szpinak i podgrzewać, aż całkowicie się rozmrozi i odparuje, dodać serki, cały czas podgrzewać i mieszać do momentu ich rozpuszczenia, na koniec dolać śmietankę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu dodając do wody 2 łyżki oleju.
Ugotowane, odcedzone spaghetti wykładać porcjami na talerze,polać przygotowanym sosem. Dodatkowo danie można posypać startym parmezanem lub posiekanymi orzechami włoskimi albo czerwoną surową papryką pokrojoną w cienkie paseczki lub kosteczkę. Wyborne danie na każdą okazję. Polecam :)
Smacznego !
Pycha, u mnie dziś podobnie, makaron z pesto ze szpinaku(,kuchnia lidla), pycha :)
OdpowiedzUsuńSmacznie :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń