"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 29 stycznia 2014

Puszysty biszkopt - baza wielu ciast i tortów

Biszkopt jest bazą do wykonania wielu ciast i tortów. Najważniejszą jego cechą jest puszystość i lekkość. Na taki biszkopt mam wypracowany przez lata przepis i sposób jego wykonania, a co najważniejsze jeszcze nigdy mnie nie zawiódł.


 


To jedna z propozycji z wykorzystaniem takiego właśnie biszkoptu. Przepis na wykończenie TUTAJ


 

Składniki (na blachę 24 x 29 cm)

 

  • 5 jajek

  • 3/4 szklanki cukru

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

 

 

Piekarnik nagrzać do 170 *C.

Białka jajek rozdzielić od żółtek (jeśli dostanie się choć odrobina żółtka w białkach, te nie ubiją się). Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli na samym początku. Do bardzo sztywnej piany dodawać stopniowo cukier, następnie po jednym żółtku delikatnie mieszając. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać do ubitych jajek po jednej łyżce (nie miksować, najlepiej mieszać silikonową łopatką lub zwykłą  łyżką żeby nie zniszczyć puszystej piany). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i posypać bułką tartą, wlać masę biszkoptową.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35-40 minut. Upieczony powinien mieć złocisty kolor i lekko odstawać od brzegów, dla pewności można wbić patyczek i sprawdzić czy jest suchy w środku. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik, a jego drzwiczki uchylić na 10 minut i dopiero po upływie tego czasu wyjąć ciasto  z piekarnika i z formy/blachy przełożyć na kratkę do odparowania i ostygnięcia.


Ja do wykończenia kremami, galaretką, .... układam go do góry dnem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz