"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 19 stycznia 2014

Pieczone ziemniaczki - danie samodzielne lub dodatek

Ziemniaki to podstawowy i chyba najpopularniejszy dodatek do naszych dań obiadowych. Choć tak jest to wcale nie musi to być dodatek monotonny w postaci gotowanych czy też pure. Żeby tę monotonię przełamać proponuję ziemniaczki pieczone inaczej.

 

 

 

 

Składniki dla 4 osób:

  • 10-12 ziemniaków

  • przyprawa np. do ziemniaków

  • 3 łyżki oliwy lub oleju

  • woreczek lub rękaw do pieczenia


 

1.  Ziemniaki obrać, pokroić w grubszą kostkę lub jak są niezbyt duże w ćwiartki. Polać oliwą lub olejem, posypać przyprawą, wymieszać żeby wszystkie ziemniaki były obtoczone tłuszczem i przyprawami.

2.  Tak przygotowane włożyć do woreczka  lub rękawa do pieczenia. Dokładnie spiąć końcówki foli i przełożyć do piekarnika. Piec 50-60 minut w temp. 180 stopni.

3.  Po tym czasie ziemniaczki powinny być zarumienione, a po wyjęciu z folii nie są wysuszone jak to bywa kiedy pieczemy je tradycyjnie na gołej blaszce. Jeśli chcemy bardziej przyrumienione ziemniaczki to wystarczy na 10 minut przed końcem pieczenia rozciąć woreczek :)


 

 

 

 

Podana w przepisie "przyprawa do ziemniaków" to tylko propozycja bo oczywiście możemy eksperymentować po swojemu na różne smaki i sposoby ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz