To tradycyjny przepis na paprykę marynowaną.Tradycyjne przepisy są sprawdzone i znane naszym podniebieniom. To ich zaleta w oczach tych, którzy boją się nowych smaków, nowych odkryć i eksperymentów. Z resztą nie wszyscy musimy być tacy sami ;) Przepis również z kolekcji mojej teściowej :)
PAPRYKA MARYNOWANA
Składniki:
- 1kg papryki,
- 200 ml octu,
- listki laurowe,
- ziarna pieprzu i gorczycy,
- 4 ząbki czosnku,
- olej,
- 4 łyżki cukru,
- łyżeczka soli,
- pól litra wody.
Paprykę oczyść, pokrój na cząstki, ząbki czosnku obierz i pokrój na połowę lub plasterki. Paprykę gotuj przez 3 minuty, schłodź w zimnej wodzie, ułóż w słoikach. Ocet zagotuj z wodą, czosnkiem, 4 listkami laurowymi,, łyżeczką gorczycy, 6-8 ziarnami pieprzu, cukrem i solą. Zalej paprykę zalewą i na wierzch wlej po 2 łyżki oleju. Słoiki zamknij i pasteryzuj 20 minut.
Taką paprykę również chętnie wyciągam z piwnicy przy różnych okazjach i bez okazji też ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz