"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 26 stycznia 2014

PAPRYKA MARYNOWANA


To tradycyjny przepis na paprykę marynowaną.Tradycyjne przepisy są sprawdzone i znane naszym podniebieniom. To ich zaleta w oczach tych, którzy boją się nowych smaków, nowych odkryć i eksperymentów. Z resztą nie wszyscy musimy być tacy sami  ;) Przepis również z kolekcji mojej teściowej :)



PAPRYKA MARYNOWANA


Składniki:




  • 1kg papryki,

  • 200 ml octu,

  • listki laurowe,

  • ziarna pieprzu i gorczycy,

  • 4 ząbki czosnku,

  • olej,

  • 4 łyżki cukru,

  • łyżeczka soli,

  • pól litra wody.


 

Paprykę oczyść, pokrój na cząstki, ząbki czosnku obierz i pokrój na połowę lub plasterki. Paprykę gotuj przez 3 minuty, schłodź w zimnej wodzie, ułóż w słoikach. Ocet zagotuj z wodą, czosnkiem, 4 listkami laurowymi,, łyżeczką gorczycy, 6-8 ziarnami pieprzu, cukrem i solą. Zalej paprykę zalewą i na wierzch  wlej po 2 łyżki oleju. Słoiki zamknij i pasteryzuj 20 minut.

Taką paprykę również chętnie wyciągam z piwnicy przy różnych okazjach i bez okazji też  ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz