![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2013/12/Ciacho-242-300x225.jpg)
Składniki :
- 5 filetów śledzia (a la matjas)
- 1 duża cebula
- 10 pieczarek
- pół łyżeczki majeranku
- 180 g koncentratu pomidorowego
- szczypta cukru
- 2 łyżki białego octu winnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- pół szklanki oleju + 2 łyżki do podsmażenia cebuli
- Roztwór : pół szklanki zwykłego octu + 1 szklanka przegotowanej zimnej wody do moczenia śledzi
Śledzie namoczyć na pół godziny w roztworze wody z octem. W tym czasie na 2 łyżkach oleju podsmażamy pokrojoną w pół-plasterki cebulę. Ma być szklista, ale nie brązowa. Na drugiej patelni obsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki, do momentu wyparowania z nich wody. Dodajemy je do cebuli razem z przecierem pomidorowym, cukrem, majerankiem, dwoma łyżkami octu winnego, sokiem z cytryny i połową szklanki oleju. doprawiamy odrobiną soli i pieprzem i gotujemy jeszcze około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Sos ma być słodko-kwaśny.
Wymoczone w wodzie z octem śledzie kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do szerokiego słoika warstwami na przemian z wystudzonym sosem (sos, śledzie, sos, śledzie, sos... ostatnią warstwę musi stanowić sos) i wstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy już w zupełności cieszyć się ich wyśmienitym smakiem. Polecam :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz