"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 29 grudnia 2013

Lodowiec - pycha ciasto nie tylko na lato

      Chyba wszyscy lubimy lody i nie tylko latem. Doskonałą alternatywą tego smaku może być właśnie "Lodowiec". Jego lodowy smak przypadnie wielu do gustu. Gorąco polecam.

 

 


Składniki (na tortownicę 22-24 cm) : 

  • 750 ml mleka

  • 1 szkl. cukru

  • 2 budynie śmietankowe

  • 2 żółtka

  • 250 g masła (zastępczo może być Kasia)

  • 1,5 szklanki mleka w proszku

  • 1-2 łyżki kakao

  • biszkopty ok.200 g

  • 3 galaretki o dowolnym smaku

  • owoce (zbliżone smakiem do galaretki)





Przygotować galaretki w 750 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.

W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Odstawić do wystudzenia. Po 5-10 min. dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę i ponownie  odstawiamy do wystudzenia do temp. pokojowej.

Masło o temp. pokojowej  ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce budyniu i mleka w proszku na przemian, cały czas miksując.

Biszkopty maczamy w wystudzonej galaretce, układamy pierwszą warstwę na dnie formy. Wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę maczanych w galaretce biszkoptów. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Na wierzch układamy owoce i wylewamy resztę tężejącej galaretki, w wersji bez owoców polecam kolejną warstwę biszkoptów żeby uniknąć ześlizgiwania się galaretki z kremu, niby szczegół ale istotny)


Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)

3 komentarze:

  1. Ciasto bardzo dobre ;) a szczególnie jak ktoś zrobi ;) Dziękuję Reniu <3 jesteś wspaniała :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Qchenne kaprysy10 marca 2015 12:29

    Polecam się :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam
    Robiłam to ciasto Ale mi po przekrojeniu masa pływa :-(((

    OdpowiedzUsuń