Składniki (na tortownicę 22-24 cm) :
- 750 ml mleka
- 1 szkl. cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 2 żółtka
- 250 g masła (zastępczo może być Kasia)
- 1,5 szklanki mleka w proszku
- 1-2 łyżki kakao
- biszkopty ok.200 g
- 3 galaretki o dowolnym smaku
- owoce (zbliżone smakiem do galaretki)
Przygotować galaretki w 750 ml wrzątku i odstawić do ostudzenia.
W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać rozrobiony budyń i mieszać do zgęstnienia, cały czas mieszając aby nie powstały grudki. Odstawić do wystudzenia. Po 5-10 min. dodajemy żółtka i miksujemy na jednolitą masę i ponownie odstawiamy do wystudzenia do temp. pokojowej.
Masło o temp. pokojowej ucieramy na puszysto. Dodajemy po łyżce budyniu i mleka w proszku na przemian, cały czas miksując.
Biszkopty maczamy w wystudzonej galaretce, układamy pierwszą warstwę na dnie formy. Wykładamy połowę masy, układamy kolejną warstwę maczanych w galaretce biszkoptów. Do drugiej połowy masy dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i wykładamy na biszkopty. Na wierzch układamy owoce i wylewamy resztę tężejącej galaretki, w wersji bez owoców polecam kolejną warstwę biszkoptów żeby uniknąć ześlizgiwania się galaretki z kremu, niby szczegół ale istotny)
Ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :)
Ciasto bardzo dobre ;) a szczególnie jak ktoś zrobi ;) Dziękuję Reniu <3 jesteś wspaniała :*
OdpowiedzUsuńPolecam się :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto Ale mi po przekrojeniu masa pływa :-(((