![](http://to-tylko-blog.blog.pl/files/2013/12/Ciacho-0042-300x225.jpg)
- 5 szt filetów śledziowych w zalewie
- 2 łyżki cukru
- 60 ml oleju
- 4 łyżki biały ocet winny lub sok z cytryny
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 3 cebule pokrojone w piórka
- 100g rodzynek
- 2 liście laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- sól, pieprz i cynamon do smaku (jeśli ktoś nie lubi cynamonu to nie musi go stosować)
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną cebulę kilka minut, aż będzie szklista. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielski, , koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1–2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.. Odstawić sos do ostygnięcia. W między czasie pokroić śledzie na kawałki. Przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian : sos, śledzie, sos, śledzie, sos…(ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki na 3 dni. Po tym czasie są najlepsze. Przekąska warta polecenia :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz