"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 30 grudnia 2013

Śledzie po sułtańsku z rodzynkami

     Śledzie - tym razem podsunę pomysł na wersję "śledzika po sułtańsku".

 



 


Składniki : 


 




  • 5 szt filetów śledziowych w zalewie                  



  • 2 łyżki cukru



  • 60 ml oleju



  • 4 łyżki biały ocet winny lub sok z cytryny



  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego



  • 3 cebule pokrojone w piórka



  • 100g rodzynek



  • 2 liście laurowe



  • kilka ziarenek ziela angielskiego



  • sól, pieprz i cynamon do smaku (jeśli ktoś nie lubi cynamonu to nie musi go stosować)


 


     Na patelni rozgrzać olej  i podsmażyć pokrojoną cebulę kilka minut, aż będzie szklista. Wsypać cukier, wymieszać i smażyć jeszcze chwilę. Dodać listki laurowe, ziele angielski, , koncentrat pomidorowy, ocet lub sok z cytryny, cały czas mieszając. Wrzucić rodzynki, wymieszać i podgrzewać jeszcze 1–2 minuty. Doprawić solą, pieprzem i cynamonem.. Odstawić sos do ostygnięcia. W między czasie pokroić śledzie na kawałki. Przekładać w szerokim słoiku warstwami na przemian : sos, śledzie, sos, śledzie, sos…(ostatnią warstwą powinien być sos). Wstawić słoik do lodówki na 3 dni. Po tym czasie są najlepsze. Przekąska warta polecenia :)









































Brak komentarzy:

Prześlij komentarz