"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 27 lutego 2014

Bułki z makiem

Wyśmienite, mięciutkie, pachnące domowe bułeczki z makiem. Tak samo miękkie jeszcze następnego dnia. Do tego bardzo prosty przepis i łatwe wykonanie. Zapewniam, że każdy sobie poradzi z tym wypiekiem :)


Składniki na 10-12 sztuk:



  • 50-60 dag mąki tortowej

  • 1/3 kostki drożdży

  • 1 łyżka cukru

  • 1 szklanka mleka ciepłego

  • 1 łyżeczka soli

  • 1/4 kostki masła

  • 1 jajko

  • białko do posmarowania

  • mak do posypania



Drożdże rozkruszyć i rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać żeby było ciepłe ale nie gorące. Połowę mleka wlać do drożdży z cukrem, resztę do miski z mąką. Masło rozpuścić i ciepłe ale nie gorące wlać do mąki, dodać sól, jajko i rozczyn drożdży. Wszystko wymieszać i dokładnie wyrobić ręką, na jednolitą masę. Ciasto będzie dobrze wyrobione kiedy przestanie kleić się do ręki i miski. Ciasto pozostawić w misce, przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 40-50 minut do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formować bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeszcze raz je nakryć ściereczką i pozostawić na 20 minut żeby podrosły. Piekarnik nagrzać do 190*C , wyrośnięte bułeczki przed wstawieniem do piekarnika posmarować białkiem i obsypać makiem. Bułeczki wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut. Dobrze wypieczone powinny mieć rumiany kolor i głuchy posłuch kiedy postukamy w ich dno.

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Bułeczki nie ma jak domowe a nie sklepowe , pachnące ,mięciutkie i jeszcze cieplutkie :) wyszły Ci bardzo ładne pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń