U mnie na wigilię na wywarze warzywnym, a na co dzień na wywarze mięsnym - przeważnie tak to wygląda, choć wcale nie jest to sztywna reguła ;)
Składniki :
- 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego
- 330 ml zakwasu - przepis TUTAJ
- 2-3 łyżki cukru
- listek laurowy
- 2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie do smaku i zachowania koloru)
- gałązka świeżego lub 3 szczypty suszonego majeranku
- sól i pieprz do smaku
- śmietana jeśli ktoś lubi barszcz zabielany
Do ugotowanego wywaru dodać majeranek, listek laurowy, cukier, ocet lub sok z cytryny, dolać zakwas, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jeśli lubicie barszcz zabielany wówczas tuż przed podaniem można dodać śmietanę.
Wersję podania wybrać wg własnego uznania i pomysłu : z uszkami, makaronem, ziemniakami, pasztecikami, kołdunami, ... ;)
Moja wersja na zdjęciu: barszcz z drożdżowymi pierogami z kapustą i grzybami. :)
Przepis na takie pierogi znajdziesz klikając TUTAJ
Smacznego!!!
Podziwiam osoby które same gotują takie rzeczy jak barszcz czerwony od podstaw :) nie pamiętam kiedy taki jadłam zawsze instant z paczki. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń