"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 4 lutego 2014

Barszcz czerwony na domowym zakwasie

Taki barszcz to intensywność smaku buraków i apetyczny aromat domowej zupy. Możemy go przygotować na bazie rosołu lub wywaru warzywnego. Dowolność wyboru bazy zależy od nas samych i okazji na jaką go przygotowujemy.

U mnie na wigilię na wywarze warzywnym, a na co dzień na wywarze mięsnym - przeważnie tak to wygląda, choć wcale nie jest to sztywna reguła ;)


 

Składniki :


  • 2 litry wywaru mięsnego lub warzywnego

  • 330 ml zakwasu - przepis TUTAJ

  • 2-3 łyżki cukru

  • listek laurowy

  • 2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie do smaku i zachowania koloru)

  • gałązka świeżego lub 3 szczypty suszonego majeranku

  • sól i pieprz do smaku

  • śmietana jeśli ktoś lubi barszcz zabielany


 

Do ugotowanego wywaru dodać majeranek, listek laurowy, cukier, ocet lub sok z cytryny, dolać zakwas, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jeśli lubicie barszcz zabielany wówczas tuż przed podaniem można dodać śmietanę.

Wersję podania wybrać wg własnego uznania i pomysłu : z uszkami, makaronem, ziemniakami, pasztecikami, kołdunami, ... ;)

Moja wersja na zdjęciu: barszcz z drożdżowymi pierogami z kapustą i grzybami. :)

Przepis na takie pierogi znajdziesz klikając TUTAJ

 

Smacznego!!!

1 komentarz:

  1. Podziwiam osoby które same gotują takie rzeczy jak barszcz czerwony od podstaw :) nie pamiętam kiedy taki jadłam zawsze instant z paczki. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń