"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 19 lutego 2014

Focaccia - przepis na ciasto

Focaccia to rodzaj pieczywa włoskiego. Idealne na każdą porę dnia: na śniadanie, na przystawkę, na kanapki do pracy czy szkoły i na kolację. Wersji wykończenia tego popularnego pieczywa jest cała masa. Zdjęcie przedstawia ją w wersji serowej. Oczywiście każdy może wykorzystać swoje pomysły, najważniejsze jednak jest ciasto, podobne do pizzy ale o pięknym aromacie oliwy. Aby było pikantniejsze możemy dodać świeżo zmiażdżonego pieprzu.



Składniki na blachę 29 x 39 cm:


  • 700 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 450 ml ciepłego (nie gorącego) mleka
  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 1,5 łyżeczki soli
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, ciasto jest luźne i klejące więc można użyć miksera z końcówką w kształcie haków. Po wymieszaniu najlepiej przełożyć ciasto do drugiej miski wysmarowanej 1 łyżeczką oliwy. Ciasto obtoczyć w tej oliwie, przykryć czystą ściereczką i odstawić na min. 60 minut do wyrośnięcia, jak będzie stało dłużej nie zaszkodzi, a wyjdzie mu na dobre. Przez ten czas ciasto powinno podwoić swoją objętość. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub posypać mąką, przełożyć na nią wyrośnięte ciasto, wyrównać, w razie konieczności maczać palce w oliwie aby zapobiec przyklejaniu. Ciasto ponownie przykryć i odstawić na kolejne 20-30 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 220*C. Ciasto obłożyć lub obsypać ulubionymi dodatkami, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut, do zarumienienia.
Idealnymi dodatkami do Focaccia są : sery w tym mozzarella, oliwki, suszone pomidory i zioła.

2 komentarze:

  1. uwielbiam focaccię, tylko, że ostatnio zjadłam sama całą blachę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Podziwiam, chociaż jak mi coś smakuje to też mam problem z odejściem. A focaccia jest super :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń