"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 15 lutego 2014

Domowy żurek na zakwasie

Tak jak pisałam w poprzednim poście zaczynamy od przygotowania zakwasu 4-5 dni wcześniej. Załóżmy, że jest już gotowy i teraz możemy zabrać się za przygotowanie naszej zupy.
Przepis na przygotowanie zakwasu    TUTAJ




Składniki na 4 porcje:


  • 5-6 ziemniaków
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 litry wody
  • liść laurowy
  • ziele angielskie - 3-4 ziarenka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ok. 250 ml zakwasu żurku 
  • sól, pieprz do smaku
  • śmietana do smaku
  • do okraszenia: 1 cebula pokrojona w kostkę i przesmażona na 1 łyżce oleju
  • biała kiełbasa opcjonalnie 
Jeśli gotujemy żurek na kiełbasie to rozpoczynamy od ugotowania kiełbasy z obranymi warzywami: marchewką, pietruszką, selerem w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, majeranku i liścia laurowego. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dokładamy do zupy. Ugotowaną kiełbasę wyjmujemy, a gdy ziemniaki będą miękkie dolewamy stopniowo zakwas cały czas mieszając, doprawiamy do smaku pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 10 minut. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy śmietaną do smaku. Przed podaniem okraszamy przesmażoną cebulką i podajemy z ugotowaną białą kiełbasą.
Jeśli wybieramy opcję bez kiełbasy zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego, a następnie postępujemy jak wyżej.
Domowy żurek jest gęsty i treściwy, a do tego o wiele smaczniejszy niż z zakwasu kupionego w sklepie, nie wspomnę już o tym z paczki ;) Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz