Przepis na przygotowanie zakwasu TUTAJ
Składniki na 4 porcje:
- 5-6 ziemniaków
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 2 litry wody
- liść laurowy
- ziele angielskie - 3-4 ziarenka
- 1 łyżeczka majeranku
- ok. 250 ml zakwasu żurku
- sól, pieprz do smaku
- śmietana do smaku
- do okraszenia: 1 cebula pokrojona w kostkę i przesmażona na 1 łyżce oleju
- biała kiełbasa opcjonalnie
Jeśli wybieramy opcję bez kiełbasy zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego, a następnie postępujemy jak wyżej.
Domowy żurek jest gęsty i treściwy, a do tego o wiele smaczniejszy niż z zakwasu kupionego w sklepie, nie wspomnę już o tym z paczki ;) Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz