"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 26 lutego 2014

Jajka w koszulkach

Dobre na śniadanie z grzankami, na obiad z ziemniakami i sałatką lub na kolację w sosie musztardowym, a nawet do tatara. Opcję na podanie takich jajek każdy może wybrać sam, pod swój smak i pomysł.



Składniki :

  • jajka 
  • 1 litr gotującej się wody (nie osolonej)
  • 2-3 łyżki octu
Jajko wbić do filiżanki, ocet wlać do wody, gotującą się wodę zamieszać energicznie łyżką aż powstanie na jej środku wir, wówczas w środek tego wiru wlać ostrożnie (żeby nie uszkodzić żółtka) jajko. Ogień zmniejszyć a jajko gotować 3 minuty. Po tym czasie jajo odcedzić na papierowym ręczniku z nadmiaru wody i ciepłe podawać w wybrany przez siebie sposób.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz