"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 20 września 2016

Papryka nadziewana mięsem mielonym i ryżem

Papryka faszerowana podana z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe lub ciepła kolacja. 

 


Składniki:

  • 6 ładnych papryk

  • 1 cebula

  • 600 g mięsa mielonego wieprzowo-drobiowego

  • 1 jajko

  • 1 szklanka ryżu

  • 3 łyżki słodkiej papryki w proszku

  • sól i pieprz do smaku

  • bulion warzywny (przepis poniżej a dla leniwych może być z kostki)


 

 

Na bulion warzywny:

  • ok 2 l zimnej woda

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 2 listki laurowe

  • 3 ziarenka ziela angielskiego

  • liście pora i selera związane nitką w pęczek

  • sól do smaku


Nastawić warzywa na bulion warzywny: obrane włożyć do zimnej wody i ugotować z przyprawami na małym ogniu.

 

W oddzielnym garnku ugotować szklankę ryżu w 2 szklankach wody z dodatkiem łyżeczki soli.

Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na patelni , dodając łyżkę oleju, ostudzić.

Papryki dokładnie umyć, odciąć dekielki, wyjąć środki z nasionami.

W misce wyrobić farsz: mięso, ugotowany ostudzony ryż, przesmażona cebulka, papryka mielona, jajko, sól i pieprz do smaku - wyrobić na jednolitą masę. Do każdej papryki włożyć solidną porcję farszu, przykryć paprykowym dekielkiem, ułożyć w brytfance. Zalać przygotowanym bulionem do 3/4 wysokości papryki. Zakryć pokrywką i dusić ok 20 minut. Gotową paprykę podać można z sosem pomidorowym i gotowanymi ziemniakami. Smacznego :)

1 komentarz: