"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 10 sierpnia 2016

Przecier na zupę ogórkową / w słoikach na zimę

 

To przepis na domowy przecier na zupę ogórkową. Do jego przygotowania wykorzystuję duże ogórki, które nieco przerosły jak na kiszone, dzięki czemu nic się nie zmarnuje. Z podanej porcji wychodzi ok 3 słoiki o poj. 330 ml.

 


 

Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 2 łyżki soli kamiennej do przetworów

  • 3 duże ząbki czosnku

  • gałązki kopru

  • kawałek chrzanu


 

Ogórki umyć, odciąć końcówki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Zasypać solą, wymieszać. Do wyparzonych słoików włożyć po dużym ząbku czosnku, kawałeczku chrzanu,gałązce kopru i napełnić startymi posolonymi ogórkami. Na wierzch włożyć jeszcze jedną małą gałązkę kopru i zakręcić słoiki gorącymi wyparzonymi zakrętkami. Odstawić do ukiszenia. Zimą taki domowy przecier na zupę przyda się jak znalazł. Smacznego :)

1 komentarz: