"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 29 maja 2016

Szaszłyki drobiowo-warzywne na grilla

Ruszył w pełni sezon grillowy. Pogoda dopisuje więc na co czekać, wszystkie grille na pokład :)

 


Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka

  • ok 20 średnich pieczarek

  • 2 cebule

  • 1 duża czerwona papryka

  • przyprawy: sól, czerwona słodka papryka mielona, olej


 

Najlepiej na samym początku namoczyć patyczki do szaszłyków aby uniknąć ich spalania podczas grillowania. Włożyć je do płaskiego naczynia i zalać wodą.

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w dużą kostkę. Posolić, oprószyć papryką mieloną, delikatnie skropić olejem  i odstawić do lodówki.

Pieczarki umyć, osuszyć i przekroić na pół. Delikatnie posolić, oprószyć papryką mieloną i skropić olejem.

Cebulę obrać, pokroić na 4 części, rozdzielić warstwy i również posolić, oprószyć papryką i skropić olejem.

Paprykę wydrążyć, pokroić w kwadraty, posolić, skropić olejem.

Kiedy wszystko mamy już przygotowane zaczynamy nadziewać wszystkie składniki na mokre patyczki. Kolejność nadziewania oczywiście dowolna. Z podanych proporcji wychodzi ok 10 szaszłyków.

Na dobrze rozżarzonym grillu ułożyć tacki aluminiowe a na nich rozłożyć porcje szaszłyków. Grillować z każdej strony na rumiany kolor. Gotowe szaszłyki powinny być soczyste, a jednocześnie lekko przypieczone. Zachowują wtedy swoje walory smakowe. Zbyt długo grillowane będą wysuszone, a nie o to nam chodzi :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz