"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 15 maja 2016

Ogórki małosolne - tradycyjne

 

 


Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych

  • 2-3 cm kawałek korzenia chrzanu

  • 2-3 gałązki kopru

  • 4 ząbki czosnku

  • 1 litr przegotowanej ostudzonej wody

  • 1 łyżka grubej soli do przetworów


 

Ogórki umyć i ciasno ułożyć w słoikach, wkładając między nie koper, czosnek i chrzan. W 1 litrze przegotowanej ostudzonej wody wymieszać sól i tak przygotowaną zalewą zalać ułożone w słoikach ogórki. Wody ma być tyle aby dokładnie zakryła wszystkie ogórki. Gdyby zalewy było zbyt mało dorobić, zachowując proporcje soli do wody. Słoik zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce. Mi smakują najlepiej po 2-3 dniach. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz