"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 15 maja 2016

Karkówka smażona (bejcowana)

 


Składniki:

  • ok. 1 kg karkówki bez kości


 

Bejca:

  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku

  • 1 łyżka wędzonej słodkiej papryki w proszku

  • 1 płaska łyżka soli

  • 1 łyżka suszonego rozmarynu

  • sok z cytryny

  • 5-6 łyżek oleju


 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w plastry ok 1 cm grubości. Rozbić tłuczkiem aby rozerwać włókna.

Przygotować bejcę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. 

Każdy kawałek karkówki posmarować z obu stron bejcą, całość zawinąć w folię i odstawić na chwilę do lodówki (ok. 20 minut).

Rozgrzać patelnię i na gorącą kłaść przygotowane kawałki mięsa, smażyć pod przykryciem aż się zrumieni, odwrócić na drugą stronę i również smażyć na rumiany kolor. Usmażone odsunąć na bok patelni a w powstałe wolne miejsce kłaść następne plastry mięsa. Smażyć przekładając co jakiś czas usmażone porcje aby uniknąć przypalenia. Po usmażeniu zostawić mięso dalej pod przykryciem na ok 10 minut, a potem podawać. Pyszne - smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz