"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 27 grudnia 2016

Makowiec na kruchym cieście (z gotową masą makową)

 


 

Składniki na ciasto kruche:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej

  • 3 łyżki cukru pudru

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • cukier waniliowy

  • 250 g margaryny Kasia

  • 1 łyżka gęstej śmietany

  • 3 żółtka (białka będą potrzebne do masy makowej)


W misce wymieszać suche składniki, dodać Kasię i śmietanę. Wszystko posiekać nożem a następnie zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, włożyć je do woreczków foliowych i schować do zamrażarki na min pół godziny.  Po upływie tego czasu jedną część zetrzeć na dużych oczkach tarki na dno blaszki w której będziemy piekli makowca. Piekarnik nagrzać do 180*C i do gorącego wstawić blaszkę ze spodem pod makowiec. Piec ok 15 minut potem blaszkę wyjąć. W międzyczasie przygotować masę makową.

Składniki na masę makową:

  • 100 g miękkiego masła

  • 3 łyżki cukru pudru

  • opakowanie/puszka 900 g gotowej masy makowej (u mnie Helio)

  • 2 jajka

  • 100 g obranych orzechów włoskich (posiekać)

  • 100 g rodzynek

  • białka pozostałe od żółtek z ciasta kruchego


 

Ze wszystkich białek ubić pianę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier puder i zmiksować.

Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po jednym żółtku, po łyżce masy makowej, dokładnie utrzeć. Do utartej masy dodać sparzone odsączone rodzynki, posiekane orzechy i połowę piany z białek (tą bez cukru). Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na masę makową zetrzeć połowę drugiej części schłodzonego ciasta kruchego. Na to wyłożyć drugą połowę piany (tą z cukrem) i na nią zetrzeć kolejną część schłodzonego ciasta kruchego. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 60 minut. Gotowe ciasto powinno być pięknie zarumienione. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Ostudzone wstawić do lodówki na całą noc aby masa makowa dobrze ściągnęła. Gotowe - przed podaniem można posypać cukrem pudrem - smacznego :)

10 komentarzy:

  1. Super.
    Oto kilka moich pomysłów
    http://www.przepismamy.pl
    http://www.ciastamamy.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię makowce, ten wygląda smakowicie :) zapraszam do mnie na makowiec z bakaliami
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/makowiec-z-bakaliami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. to jest znakomite ciacho :) zapraszamy do nas na makową panienkę
    http://ronddel.blogspot.com/2016/12/makowa-panienka_21.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny makowiec :)
    U mnie karnawałowe pyszności
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/sylwester-i-karnawa.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszna propozycja, ja zapraszam na domowe smaczne wyroby, sery, chleby, masło, szyneczki http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Już sama obecność gotowej masy pseudomakowej pozostawia wątpliwość, co do jakości takiego ciasta, nie wspominając o smaku

    OdpowiedzUsuń
  7. Apetyczny makowiec, do siebie zapraszam na makowiec piegus
    http://bulkazchlebem.pl/makowiec-piegus

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny makowiec, od siebie polecam pyszne ciasta
    http://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html

    OdpowiedzUsuń
  9. Na pewno pyszny :) ja zapraszam na makowiec na cieście a la francuskim
    http://domowysmakjedzenia.pl/2014/12/23/makowiec-na-ciescie-francuskim/

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny i szybki przepis na makowca :) polecam u mnie coś obiadowego http://zdrowofitowo.blog.pl/2017/01/04/makaronowe-gniazda-z-sosem-cebulowo-kurczakowym/

    OdpowiedzUsuń