Składniki na ciasto kruche:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru pudru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasia
- 1 łyżka gęstej śmietany
- 3 żółtka (białka będą potrzebne do masy makowej)
W misce wymieszać suche składniki, dodać Kasię i śmietanę. Wszystko posiekać nożem a następnie zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Kulkę ciasta podzielić na dwie części, włożyć je do woreczków foliowych i schować do zamrażarki na min pół godziny. Po upływie tego czasu jedną część zetrzeć na dużych oczkach tarki na dno blaszki w której będziemy piekli makowca. Piekarnik nagrzać do 180*C i do gorącego wstawić blaszkę ze spodem pod makowiec. Piec ok 15 minut potem blaszkę wyjąć. W międzyczasie przygotować masę makową.
Składniki na masę makową:
- 100 g miękkiego masła
- 3 łyżki cukru pudru
- opakowanie/puszka 900 g gotowej masy makowej (u mnie Helio)
- 2 jajka
- 100 g obranych orzechów włoskich (posiekać)
- 100 g rodzynek
- białka pozostałe od żółtek z ciasta kruchego
Ze wszystkich białek ubić pianę, podzielić na dwie części. Do jednej dodać cukier puder i zmiksować.
Masło utrzeć na puszystą masę, do masy dodawać po jednym żółtku, po łyżce masy makowej, dokładnie utrzeć. Do utartej masy dodać sparzone odsączone rodzynki, posiekane orzechy i połowę piany z białek (tą bez cukru). Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na podpieczony spód. Na masę makową zetrzeć połowę drugiej części schłodzonego ciasta kruchego. Na to wyłożyć drugą połowę piany (tą z cukrem) i na nią zetrzeć kolejną część schłodzonego ciasta kruchego. Całość wstawić do gorącego piekarnika i piec ok 60 minut. Gotowe ciasto powinno być pięknie zarumienione. Wyjąć odstawić do ostygnięcia. Ostudzone wstawić do lodówki na całą noc aby masa makowa dobrze ściągnęła. Gotowe - przed podaniem można posypać cukrem pudrem - smacznego :)
Super.
OdpowiedzUsuńOto kilka moich pomysłów
http://www.przepismamy.pl
http://www.ciastamamy.pl
bardzo lubię makowce, ten wygląda smakowicie :) zapraszam do mnie na makowiec z bakaliami
OdpowiedzUsuńhttp://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/makowiec-z-bakaliami.html
to jest znakomite ciacho :) zapraszamy do nas na makową panienkę
OdpowiedzUsuńhttp://ronddel.blogspot.com/2016/12/makowa-panienka_21.html
Pyszny makowiec :)
OdpowiedzUsuńU mnie karnawałowe pyszności
http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/p/sylwester-i-karnawa.html
pozdrawiam
pyszna propozycja, ja zapraszam na domowe smaczne wyroby, sery, chleby, masło, szyneczki http://blog.winoiser.com
OdpowiedzUsuńJuż sama obecność gotowej masy pseudomakowej pozostawia wątpliwość, co do jakości takiego ciasta, nie wspominając o smaku
OdpowiedzUsuńApetyczny makowiec, do siebie zapraszam na makowiec piegus
OdpowiedzUsuńhttp://bulkazchlebem.pl/makowiec-piegus
Świetny makowiec, od siebie polecam pyszne ciasta
OdpowiedzUsuńhttp://www.przepis-kulinarny.pl/ciasta-2-11.html
Na pewno pyszny :) ja zapraszam na makowiec na cieście a la francuskim
OdpowiedzUsuńhttp://domowysmakjedzenia.pl/2014/12/23/makowiec-na-ciescie-francuskim/
Fajny i szybki przepis na makowca :) polecam u mnie coś obiadowego http://zdrowofitowo.blog.pl/2017/01/04/makaronowe-gniazda-z-sosem-cebulowo-kurczakowym/
OdpowiedzUsuń