"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

środa, 28 grudnia 2016

Karpatka z kremem budyniowym

 

 


Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej ( u mnie Basia)

  • 1 szklanka wody

  • 125 g margaryny Kasia

  • szczypta soli

  • 5 dużych jajek


Wodę z margaryną i solą zagotować. Do gotującej wody dosypać mąkę i szybkimi ruchami rozmieszać na gładkie ciasto cały czas podgrzewając na gazie. Mieszać i podgrzewać kilka minut. Odstawić do przestygnięcia. Przestygnięte - nie musi być całkiem zimne ale nie może być gorące. Do przestygniętego ciasta wbijać i miksować po jednym jajku. Dużą blachę taką od kompletu piekarnika posmarować masłem i delikatnie posypać mąką. Na tak przygotowanej blasze rozsmarować ciasto. Piekarnik nagrzać do 180*C, do gorącego wstawić blachę. Piec ciasto ok 30 minut, aż pięknie nieregularnie wyrośnie i zarumieni się. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika. dać ciastu ostygnąć, w tym czasie przygotować krem budyniowy.

 

Składniki na krem budyniowy:

  • 2 szklanki mleka

  • 1 szklanka cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 2 łyżki mąki tortowej

  • kostka masła (może być margaryna Kasia maślana)


 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania


 

W garnku zagotować jedną szklankę mleka z cukrem. W drugiej szklance mleka rozmieszać dokładnie obie mąki. Mieszankę mąk dolać kiedy mleko z cukrem zagotuje się. Energicznie mieszać i gotować jak budyń. Gotową masę przykryć i odstawić aby dobrze ostygła. Kiedy masa ostygnie zmiksować w misce miękkie masło, do puszystego masła dodawać po łyżce masy budyniowej. Kremu budyniowego nie należy zbyt długo miksować bo robi się rzadki. 

Przestudzone, zimne ciasto przekroić na pół. Jedną połówkę (będzie to spód naszej Karpatki) przełożyć na mniejszą blaszkę lub talerz, na tej właśnie części rozłożyć krem budyniowy i przykryć drugą połówką ciasta. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

1 komentarz: