Składniki na ciasto (ok 8 szt pizzerek):
- 300 g mąki pszennej tortowej (ja używam Basi) + odrobina do podsypania
- 2 szczypty suszonego oregano
- opakowanie 7g suszonych drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szklanki ciepłej wody
Wszystkie suche składniki wsypać do miski, wymieszać. Dodać ciepłą wodę i oliwę. Zagnieść wszystkie składniki na gładkie ciasto. Podzielić na 8 części, każdą z nich uformować najpierw w kuleczkę a następnie delikatnie rozwałkować na grubość ok 4-5 mm. Wszystkie placki ułożyć na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć czystą ściereczką i odstawić na czas przygotowania dodatków.
Propozycja wykończenia:
Ja posmarowałam każdy placek ketchupem, ułożyłam na nich pokrojoną w kwadraciki szynkę.
Pokroiłam cebulę w półplasterki, posypałam szczyptą cukru, oprószyłam słodką papryką w proszku, solą i pieprzem mielonym. skropiłam oliwą, wymieszałam. Tak przygotowana cebulka zmiękła i była gotowa aby ją nakładać porcjami na każdym placku. Na cebulce można położyć świeże pieczarki pokrojone w plasterki. Na koniec posypać startym żółtym serem.
Piekarnik nagrzać do 240*C. Do gorącego piekarnika wstawić przygotowaną blaszkę z pizzerkami i piec je ok. 10 minut. Gotowe pizzerki wyjąć i podawać z dowolnymi ulubionymi sosami. Smacznego :)
Smakowite ;)
OdpowiedzUsuń