"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

sobota, 14 stycznia 2017

Zakwas pszenny na chleb

Żeby cieszyć się domowym chlebem pieczonym na zakwasie musimy sobie ten zakwas najpierw wyhodować i w brew pozorom nie jest to wcale trudne a jedynie czasochłonne. Nie jest to jednak problem, tym bardziej, że potem wyhodowany zakwas już tylko raz dziennie dokarmiamy a jeśli nie będziemy z niego codziennie korzystać możemy go po prostu trzymać w lodówce i wyjąć, dokarmić kiedy będzie nam potrzebny. W lodówce możemy go przechowywać do 2 tygodni. 

Przygotowanie zakwasu należy sobie zaplanować tak aby pasowały nam godziny jego dokarmiania - dokarmiamy go raz dziennie o tej samej godzinie. Dla przykładu podam tak: 1 DZIEŃ - START godzina 8:00 rano - zarobienie zakwasu, godzina 20:00 przemieszanie, 2 DZIEŃ - 8:00 godzina dokarmiamy, 20:00 godzina przemieszanie, 3 DZIEŃ - 8:00 godzina dokarmiamy, 4 DZIEŃ - 8:00 godzina dokarmiamy i tak codziennie, raz dziennie już tylko dokarmiamy.

Co potrzebujemy do przygotowania zakwasu? Do przygotowania zakwasu potrzebujemy jedynie mąki pszennej razowej i letniej wody.

Kiedy zakwas będzie gotowy? Gotowy zakwas będzie miał charakterystyczny kwaskowy zapach, a po dokarmieniu podwoi swoją objętość i będą widoczne w nim i na jego powierzchni, pęcherzyki powietrza. Zakwas jest gotowy z reguły 4-5 dnia. Jeśli w mieszkaniu jest chłodniej trzeba mu nie raz dać 1-2 dni więcej.

 


 

Składniki na start:

  • 50 g mąki pszennej razowej

  • 50 g letniej wody 38*C


 

1 Dzień

Przykład. godzina 8:00 rano: Do szklanego słoika wsypać mąkę, dolać wodę i całość dokładnie wymieszać. Na gładką masę o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Jeśli mąka jest bardzo sucha i pochłonie całą wodę, można wówczas dodać jeszcze ok 20 g letniej wody. Słoik przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów na 12 godzin. 

Przykład. godzina 20:00 : Po 12 godzinach zakwas należy dokładnie przemieszać drewnianą lub plastikową łyżką, przykryć ściereczką i ponownie odstawić na kolejne 12 godzin.

2 Dzień

Przykład. godzina 8:00 rano - zakwas mieszamy i dodajemy do niego 50 g mąki pszennej razowej i 50 g letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce na 12 godzin.

Przykład. godzina 20:00 - zakwas mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na następne 12 godzin.

3 Dzień

Przykład. godzina 8:00 - zakwas mieszamy i dokarmiamy: dodajemy 50 g mąki i 50 g letniej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 24 godziny.

4 Dzień

Przykład. godzina 8:00- zakwas mieszamy i dokarmiamy: dodajemy 50 g mąki i 50 g letniej wody, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

Właściwie czwartego dnia zakwas powinien być już wystarczająco aktywny i gotowy do przygotowania zaczynu na chleb. Wystarczy jedynie odczekać ok 8 godzin od porannego dokarmienia i można go użyć do sporządzenia zaczynu. Resztę zakwasu wystarczy już tylko dokarmiać raz dziennie jak do tej pory o tej samej godzinie, a jeśli będziemy chleb piec np. raz w tygodniu resztę zakwasu przykrywamy ściereczką lub zakrętką z dziurkami i wstawiamy do lodówki. Wyjmiemy go wtedy kiedy będzie nam potrzebny: wyjmujemy z lodówki i odstawiamy na jakieś 2 godziny żeby temperatura zakwasu nabrała pokojowej temperatury, potem zakwas dokarmiamy a po 8 godzinach robimy zaczyn. Wszystko wydaje się takie skomplikowane na samym początku ale kiedy już wejdziecie w ten rytm zobaczycie, że wcale to nie jest trudne.

Główne zasady to stała pora dokarmiania i konsystencja zakwasu jak bardzo gęsta śmietana. I kolejna zasada to nie mieszamy zakwasu metalowymi przedmiotami tylko drewnianymi lub plastikowymi. 

Powodzenia :)

 

1 komentarz:

  1. Play Baccarat Online from Ireland - Wolverione
    Playing Baccarat online for free has 인카지노 never been so easy. 바카라 사이트 Try playing Baccarat online from Ireland for free. It's an exciting game for serious 메리트 카지노 고객센터 players

    OdpowiedzUsuń