"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

czwartek, 12 marca 2015

Krówka - blok waniliowy z bakaliami

Słodki deser dla wielbicieli smaku skondensowanego i proszkowego mleka. Całą słodycz delikatnie przełamują herbatniki i suszona żurawina. Ale to nie koniec, do masy można dodać również inne bakalie łącząc je w swoje ulubione kombinacje  :-)


 

Składniki na małą keksówkę (o wym. 20 x 10 cm):

  • 200 g masła

  • pół szklanki cukru

  • cukier waniliowy

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego (380 g)

  • 3 szklanki mleka w proszku Łaciate (300 g)

  • 100 g połamanych herbatników

  • garść rodzynek

  • garść suszonej żurawiny


 

Masło rozpuścić z cukrami, dodać skondensowane mleko, dokładnie wymieszać i lekko ostudzić. Dodawać stopniowo mleko w proszku, na koniec rodzynki i żurawinę. Nie przerażajcie się jeśli masa będzie gęsta, bo tak ma być. Masę przełożyć do silikonowej formy (lub innej wyłożonej folią spożywczą). Masę układać na przemian z połamanymi herbatnikami. Na koniec przykryć folią, dokładnie docisnąć ręką i wyrównać powierzchnię. Wstawić do lodówki na kilka godzin żeby masa ściągnęła. Słodki deser gotowy. Smacznego :)

32 komentarze:

  1. Qchenne kaprysy12 marca 2015 16:50

    A jakie smaczne. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale super pomysł, ekstra wygląda :) ja polecam tradycyjny blok czekoladowy
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/05/blok-czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna domowa krówka
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com.es/2014/12/ciasto-krowka.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam blok czekoladowy
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/blok-czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. blok w białe wersji pierwszy raz widzę, ale wygląda fantastycznie, juz soebie wyobrażam ten wspaniały smak :) zobacz też nasze pomysły na smaczne bloki
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=blok+deser+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  6. pychota, zapraszam na babkę pomarańczową
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2015/03/wielkanona-babka-pomaranczowa.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Domowy blok czekoladowy
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2013/12/blok-czekoladowy.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Faktycznie niesamowity, koniecznie muszę wypróbować :)

    http://www.buster.pw/wino-z-ryzu-i-rodzynek/

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastycznie wygląda, bardzo apetycznie. U mnie dzisiaj szarlotka na cieście krucho-drożdżowym
    http://bulkazchlebem.pl/szarlotka-na-ciescie-krucho-drozdzowym

    OdpowiedzUsuń
  10. Blok wygląda wspaniale. Wypróbowałem już kilka podobnych przepisów, ale coś w nich nie grało. Ten wydaje się być bardzo dobry, więc z całą pewnością wypróbuję :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. A ile wagowo to 3 szklanki mleka w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  12. Może się przyda: Mascarpone z borówkami - http://www.stachurska.eu/?p=14215 .

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszny pomysł, zapraszam na dwukolorowa babkę ekspresową
    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/04/expresowa-babka-wielkanocna.html

    OdpowiedzUsuń
  14. Qchenne kaprysy12 marca 2015 19:03

    bob46 - 3 szklanki to 300 g mleka w proszku

    OdpowiedzUsuń
  15. A jakie wymiary ma mala keksowka?

    OdpowiedzUsuń
  16. Qchenne kaprysy12 marca 2015 21:01

    ~`anka - wymiary keksówki to 20 x 10 cm Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Qchenne kaprysy12 marca 2015 21:07

    Polecam, jest pyszny i pięknie się kroi - jak na zdjęciu :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. wygląda pysznie, dobre dla dzieci na kinder bal, a ja zapraszam na domowy wyrób serów
    http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  19. Miałam okazję posmakowania ;) i po prostu miód w gębie ;) co tu dużo pisać - niesamowite ;) moja zdolna kumpela jest najlepsza :* brawa dla Cioci Reni :*

    OdpowiedzUsuń
  20. Qchenne kaprysy12 marca 2015 21:37

    Dzięki kochana za komentarz, twoja porcja chłodzi się już w lodówce. Pozdrowionka i do zobaczenia jutro :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pyszności, trochę jak biała czekolada z bakaliami, musimy wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  22. BARDZO FAJNY ,ORYGINALNY PRZEPIS...CIEKAWE JAK SMAKUJE...CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ;) A ZAPRASZAM NA ''LIKIER KRÓWKOWY '' DOMOWEJ ROBOTY :POZDRAWIAM!
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2015/03/likier-ala-baileys-na-1-urodziny-bloga.html

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeżeli chcesz się odchudzić zdrowo, bezpiecznie i na stałe, skorzystaj ze świetnego programu redukcji wagi.
    Nie musisz opuszczać posiłków, możesz jeść 3 posiłki i 2 przekąski. Dołącz do tysięcy zadowolonych klientów,
    którzy nie mają efektów jo-jo (idealnafigura24.pl)

    OdpowiedzUsuń
  24. Dla wszystkich co chcą zdobyć dobrą formę i ich celem jest zdrowe podejście do życia!
    zapraszam!
    www.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń
  25. Właśnie deser siedzi w lodówce, czekam zniecierpliwiona bo już mam ochotę na kawałek :) dzięki za świetny przepis. A mleko skondensowane uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Qchenne kaprysy14 marca 2015 10:31

    Super, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Zapisuję przepis do wypróbowania, blok musi być wyjątkowy w smaku.

    A tymczasem zapraszam na mojego łatwego w wykonaniu śmietanowca na zimno:

    http://dobre-rady-pomoc.blogspot.com/2015/01/smietanowiec-la-sernik-na-zimno.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszny deser !!! Szybko i na temat :D Dzieciaki się zajadają ;) U nas wersja bloku w wykonaniu męża :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Qchenne kaprysy15 marca 2015 13:09

    Dzięki za potwierdzenie, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. hej. jakie najlepsze mleko do tego jest? kupiłam puszkę zagęszczonego słodzonego 530g. bo nie mogę znaleźć słodzonego skondensowanego. jak już to jest niesłodzone. pogubiłam się.

    OdpowiedzUsuń
  31. Qchenne kaprysy8 maja 2015 18:06

    Magdaleno - takie zagęszczone słodzone może być ale ponieważ opakowanie ma 530 g proponuję dodać trochę więcej (nie 3 a 4 szklanki) mleka w proszku na tyle aby masa była bardzo gęsta. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń