"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

niedziela, 22 marca 2015

Łabędzi puch

Ciasto ma piękną subtelną nazwę, ale jeszcze bardziej zaintrygował mnie krem sporządzony z czerstwych bułek kajzerek. Efekt końcowy - wyśmienity. Tak więc jeśli zostają Wam czasami kajzerki to polecam ten przepis na ich wykorzystanie, będziecie zaskoczeni i zaskoczycie innych :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Łabędzi puch[/caption]

Inspiracją były przepisy z dwóch blogów : tego i tego :) Na ich podstawie powstała moja lekko zmodyfikowana wersja. Polecam :)

Składniki na formę 20 x 24 cm:

Biszkopt:

  • 5 jaj

  • 1 szklanka cukru

  • cukier waniliowy

  • 1 i pół szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 

Z białek ubić sztywną pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku - ciągle miksując.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewając delikatnie wmieszać ją do masy jajecznej trzepaczką lub łopatką.

Piekarnik nagrzać do 170*C. Masę biszkoptową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa placki. Spód włożyć z powrotem na blaszkę. 

 

Masa kajzerkowo- kokosowa:

  • 2 czerstwe kajzerki (duże)

  • 3 szklanki mleka

  • 3/4 szklanki cukru

  • 250 g miękkiego masła

  • 100 g wiórków kokosowych


 

Dodatkowo: słoiczek dowolnego dżemu - u mnie wiśniowy.

 

Kajzerki zalać 2 szklankami ciepłego mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na gładką emulsję. Trzecią szklankę mleka zagotować z cukrem. Do zagotowanego mleka dodać wiórki kokosowe, wymieszać, połączyć z masą kajzerkową i odstawić do ostudzenia. 

Miękkie masło zmiksować na puszystą jasną masę. Ciągle miksując dodawać po jednej łyżce ostudzonej masy kajzerkowej, całość miksować na jednolity krem.

 

Posypka kokos w karmelu:

  • 50 g masła

  • pół szklanki cukru

  • 80 g wiórków kokosowych


 

Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki, Całość smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.

 

Teraz pora złożyć ciasto. 

1. na ułożonym w formie spodzie biszkoptu rozsmarować warstwę dżemu

2. na warstwie dżemu rozłożyć 2/3 masy kajzerkowo- kokosowej

3. na kremie ułożyć drugi płat biszkoptu

4. na drugiej części biszkoptu dokładnie rozsmarować resztę kremu

5. na zakończenie posypać całość posypką kokosową w karmelu

Złożone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin i gotowe. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Robiłam to ciasto jakiś czas temu jest bardzo pyszne.
    Ta masa jest bardzo dobra, kto by pomyślał że wyjdzie taka dobra z kajzerek :)

    OdpowiedzUsuń