[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Inspiracją były przepisy z dwóch blogów : tego i tego :) Na ich podstawie powstała moja lekko zmodyfikowana wersja. Polecam :)
Składniki na formę 20 x 24 cm:
Biszkopt:
- 5 jaj
- 1 szklanka cukru
- cukier waniliowy
- 1 i pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z białek ubić sztywną pianę, do ubitej piany dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy oraz po jednym żółtku - ciągle miksując.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiewając delikatnie wmieszać ją do masy jajecznej trzepaczką lub łopatką.
Piekarnik nagrzać do 170*C. Masę biszkoptową przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut (do suchego patyczka). Wyjąć i ostudzić. Zimny biszkopt przekroić w poziomie na dwa placki. Spód włożyć z powrotem na blaszkę.
Masa kajzerkowo- kokosowa:
- 2 czerstwe kajzerki (duże)
- 3 szklanki mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 250 g miękkiego masła
- 100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo: słoiczek dowolnego dżemu - u mnie wiśniowy.
Kajzerki zalać 2 szklankami ciepłego mleka. Kiedy zmiękną zmiksować blenderem na gładką emulsję. Trzecią szklankę mleka zagotować z cukrem. Do zagotowanego mleka dodać wiórki kokosowe, wymieszać, połączyć z masą kajzerkową i odstawić do ostudzenia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą jasną masę. Ciągle miksując dodawać po jednej łyżce ostudzonej masy kajzerkowej, całość miksować na jednolity krem.
Posypka kokos w karmelu:
- 50 g masła
- pół szklanki cukru
- 80 g wiórków kokosowych
Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki, Całość smażyć na złoty kolor ciągle mieszając. Odstawić do ostygnięcia.
Teraz pora złożyć ciasto.
1. na ułożonym w formie spodzie biszkoptu rozsmarować warstwę dżemu
2. na warstwie dżemu rozłożyć 2/3 masy kajzerkowo- kokosowej
3. na kremie ułożyć drugi płat biszkoptu
4. na drugiej części biszkoptu dokładnie rozsmarować resztę kremu
5. na zakończenie posypać całość posypką kokosową w karmelu
Złożone ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin i gotowe. Smacznego :)
Robiłam to ciasto jakiś czas temu jest bardzo pyszne.
OdpowiedzUsuńTa masa jest bardzo dobra, kto by pomyślał że wyjdzie taka dobra z kajzerek :)