"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 23 marca 2015

Roladki drobiowe z boczkiem i selerem naciowym

Z wierzchu chrupiące, w środku soczyste i bardzo aromatyczne za sprawą jednego składnika - selera naciowego. Całość idealnie się komponuje w swoich smakach i aromatach. Roladki swoim wyglądem przypominają popularne "de volaille". Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Roladki drobiowe[/caption]

Składniki na 8 roladek:

  • 4 pojedyńcze filety z piersi kurczaka

  • 50 g boczku wędzonego (chudego)

  • 1 cebula

  • 4 łodygi selera naciowego

  • 20 cm kawałek pora

  • sól i pieprz czarny mielony

  • mąka do panierowania

  • bułka tarta do panierowania

  • 1 jajko

  • 1 duża czubata łyżka gęstej śmietany 18% (kwaśnej)

  • olej do smażenia


 

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Każdy filet przekroić w poprzek na płasko tak aby otrzymać z niego 2 kotlety.

Z 4 połówek otrzymamy 8 kotletów każdego z nich delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Najlepiej na desce położyć folię a drugim kawałkiem przykrywać kotlety - zapobiega to rozrywaniu i przyklejaniu mięsa do deski. Mięso lekko posolić i na chwilę odstawić na bok.

Boczek, cebulę, selera (obranego z włókien) i por pokroić w drobniutką kosteczkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić najpierw boczek, lekko go zrumienić (nie spiec mocno bo będzie suchy i twardy), dodać cebulkę, seler i por. Całość smażyć kilka minut aż warzywa zmiękną, na koniec posolić lekko i doprawić pieprzem. Wymieszać i delikatnie ostudzić.

Na każdym kotlecie układać po łyżce farszu rozprowadzając go po całości. Następnie zwijać mięso z farszem w roladki. Żeby nam się nie rozwijały możemy je spinać wykałaczką.

Na jednym talerzu rozmącić jajko ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzu.

Na drugim talerzu nasypać porcję mąki do panierowania.

Na trzecim przygotować bułkę tartą do panierowania.

Na patelni rozgrzać olej. Każdą roladkę panierować kolejno w mące, jajku ze śmietaną i na końcu w bułce tartej. Smażyć z każdej strony na złoty kolor na wolnym ogniu. Po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego do 100*C piekarnika na 8-10 minut. Gotowe :)

15 komentarzy:

  1. Pycha!
    Robie roladki z kurczaka na słodkoi
    http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/05/kurczak-na-sodko.html

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo smaczne roladki, zobacz tez moje roladki wołowe
    http://oobzarciuch.blogspot.com/2014/12/roladki-woowe.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jakie znakomite riladki Ci wyszły :) chętnie takie zjemy :) a to nasze pomysły na roladki
    http://ronddel.blogspot.com/search?q=roladki+przepisy

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne, polecam też takie
    http://inews.com.pl/WordPress3/roladki-wieprzowe-po-bawarsku

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja , zapraszam na roladki drobiowe w szynce szwarcwaldzkiej z ziołowymi kuleczkami ziemniaczanymi

    http://mojekuchennerewelacje.blogspot.com/2014/02/roladki-drobiowe-w-szynce.html

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajne na obiad, wyglądają pysznie, a ja polecam domowy wyrób serów do ciast, przystawek i zapiekanek http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo lubię roladki z różnym wypełnieniem. Takich, jak zrobiłaś jeszcze nie jadłam. Spróbuj też mojego pomysłu na roladki z serem pleśniowym, fetą i brokułem
    http://bulkazchlebem.pl/roladki-z-piersi-kurczaka-z-serem-plesniowym-feta-i-brokulem

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne wyszły Ci roladki. Lubię takie obiady gdy jest niespodzianka w środku niepozornego kotleta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak drobiowe to jeszcze roladki - http://www.stachurska.eu/?p=13668

    OdpowiedzUsuń
  10. Może się przyda: Prof. Cichosz o tłuszczach - http://www.stachurska.eu/?p=1136 .

    OdpowiedzUsuń
  11. Super smaczny pomysł na danie mięsne :-)
    A ja zapraszam do mnie na kurczaka w sosie chrzanowym http://kuchniaipodroze.blogspot.com/2014/10/kurczak-w-sosie-chrzanowym.html

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny obiad, wyglądają pysznie, a ja polecam domowy wyrób serów do ciast, przystawek i zapiekanek http://blog.winoiser.com

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jest łatwo zdrowo się odżywiać, to wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych.
    Dawniej zawsze miałam z tym problem. Nie mogła znaleźć odpowiedniej diety a od lat zmagałam się z moimi kg.
    Brak mi było motywacji. Aż wreszcie znajoma poleciła mi coś rewelacyjnego!(idealnafigura.com/gberes).
    Nawet nie wiem kiedy zgubiłam te zbędne kg, wiem tylko, że nie głodowałam i jadłam ulubione potrawy a chudłam. Waga nie wróciła:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Roladki wyglądają znakomicie i tak też smakują :) Świetny przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. Jestem takim nieukiem kulinarnym, że zwykłe kotlety mi się rozpadają na cząsteczki, a te roladki? Już widzę smażącą się miazgę na patelni... ech... może kiedyś... :( Podziwiam Twój talent, super upieczone, ja nawet takiego koloru nie potrafię uzyskać.

    OdpowiedzUsuń