"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

poniedziałek, 23 marca 2015

Sałatka z paluszkami krabowymi

Pyszna, delikatna, subtelna - taka właśnie jest ta sałatka. Zrobienie jej wymaga jedynie kilku chwil i mało skomplikowanych składników, zakładając że paluszki krabowe mamy już w zamrażarce. Zapewniam, że sałatka ta posmakuje nawet tym najbardziej wybrednym. Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Sałatka z paluszkami krabowymi[/caption]

Składniki:

  • 1 woreczek ryżu

  • mała cebula (biała - ostrzejsza lub czerwona - delikatniejsza)

  • 1 większe jabłko

  • pół puszki kukurydzy

  • 250 g opakowanie paluszków krabowych (surimi - mogą być mrożone)

  • 1-2 łyżki soku z cytryny

  • 4-5 łyżek majonezu

  • łyżka posiekanego drobnego szczypiorku

  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku


 

Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Paluszki krabowe rozmrozić. Na pół rozmrożone pokroić w drobną kosteczkę. Skropić sokiem z cytryny. Odstawić do całkowitego rozmrożenia. W tym czasie pokroić w drobną kosteczkę cebulę i obrane jabłko. Przełożyć do miski, dodać pokrojone paluszki krabowe, ostudzony ryż, majonez, sól, pieprz i dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Tuż przed podaniem posypać drobnym posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)

 

1 komentarz:

  1. Zapraszam na stronę o tematyce zdrowego podejścia do życia, treningu i odżywiania.

    www.cel-forma.pl


    Bo w zdrowym ciele zdrowy duch!!

    OdpowiedzUsuń