Składniki na 4 porcje:
- makaron spaghetti (ok. 400 g)
- oliwa
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
- 2-3 świeże pomidory (sparzone i obrane ze skórki)
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- pół litra wywaru warzywnego lub rosołu drobiowego
- 2 listki laurowe
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- świeżo zmielony pieprz
- starty ser żółty
- świeża natka pietruszki lub bazylia
Warto zacząć od zagotowania wywaru (może być w ostateczności z kostki) z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Zagotować, przykryć i odstawić aby bulion nabrał smaku i aromatu dodanych przypraw.
Marchewkę, cebulę i czosnek obrać. Marchewkę pokroić w drobne słupki, cebulę w kostkę a czosnek drobno posiekać. W głębokiej patelni (lub rondlu z grubym dnem) rozgrzać 2-3 łyżki oliwy. Najpierw zeszklić na niej marchewkę, potem dodać cebulę a na minutę na koniec czosnek. Całość smażyć często mieszając. Teraz dodać mięso mielone, smażyć aż mięso się zetnie. Dodać wtedy pokrojone w kostkę obrane pomidory i koncentrat pomidorowy . Smażyć całość aż cząstki pomidorów zmiękną od czasu do czasu mieszając. Wywar przecedzić od listków i ziela angielskiego. Czysty wywar dolać do mięsa z warzywami, wymieszać i pod uchyloną pokrywką na bardzo wolnym płomieniu gotować ok godzinę aż sos się zredukuje do pożądanej gęstości. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu. Gotowy odcedzić.
Porcję makaronu podawać z sosem i posypane startym serem. Przybrać natką pietruszki lub bazylią. Smacznego :)
mim celem jest dobra forma, Wam również polecam!! www.cel-forma.pl
OdpowiedzUsuń