[caption id="" align="aligncenter" width="368"]

Składniki:
- 8 kotletów schabowych bez kości
- sól
- pieprz czarny mielony
- ok. pół szklanki mąki
- olej do smażenia
- pół litra bulionu warzywnego
- listek laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
Kotlety umyć, rozbić, posolić i natrzeć pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Każdego kotleta obtaczać w mące i smażyć na lekko rumiany kolor (rumiany kolor nada ładnej barwy sosowi). Usmażone kotlety przekładać do rondla (najlepiej z grubym dnem), zalać ciepłym bulionem. Kotlety powinny być zalane w całości, gdyby bulionu było za mało można dolać gorącej wody. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, dodać listek i ziele angielskie. Bitki dusić na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości mięsa. Od czasu do czasu przemieszać bowiem sos się zredukuje i zagęści a co za tym idzie będzie bardziej podatny na przywieranie do dna. Gotowe bitki idealnie pasują podane z wszelkimi makaronami, kluskami, kaszami, polentą, ryżem czy nawet ziemniakami. Oczywiście polecam surówki jako wykończenie każdego dania. Smacznego :)
Moim celem jest dobra forma i zdrowe podejście do życia. Polecam Wam również !!
OdpowiedzUsuńww.cel-forma.pl