"Szczęście to konto w dobrym banku, zręczny kucharz i dobre trawienie" - cyt. Jean-Jacques Rousseau

wtorek, 24 lutego 2015

Schabowe bitki w sosie

To propozycja na idealny obiad dla całej rodziny. Mięso duszone jest mięciutkie i delikatne. Połączone z kilkoma ulubionymi dodatkami stworzy syte danie. Polecam :)

[caption id="" align="aligncenter" width="368"] Schabowe bitki w sosie[/caption]

Składniki:

  • 8 kotletów schabowych bez kości

  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • ok. pół szklanki mąki

  • olej do smażenia

  • pół litra bulionu warzywnego

  • listek laurowy

  • 3 ziarenka ziela angielskiego


 

Kotlety umyć, rozbić, posolić i natrzeć pieprzem. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Każdego kotleta obtaczać w mące i smażyć na lekko rumiany kolor (rumiany kolor nada ładnej barwy sosowi). Usmażone kotlety przekładać do rondla (najlepiej z grubym dnem), zalać ciepłym bulionem. Kotlety powinny być zalane w całości, gdyby bulionu było za mało można dolać gorącej wody. Doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem, dodać listek i ziele angielskie. Bitki dusić na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką do miękkości mięsa. Od czasu do czasu przemieszać bowiem sos się zredukuje i zagęści a co za tym idzie będzie bardziej podatny na przywieranie do dna. Gotowe bitki idealnie pasują podane z wszelkimi makaronami, kluskami, kaszami, polentą, ryżem czy nawet ziemniakami. Oczywiście polecam surówki jako wykończenie każdego dania. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Moim celem jest dobra forma i zdrowe podejście do życia. Polecam Wam również !!
    ww.cel-forma.pl

    OdpowiedzUsuń